Za ulazak u uže gradsko jezgro Sarajeva, bit će naplaćivane vinjete

0
59

Skupština Kantona Sarajevo je na današnjoj redovnoj sjednici donijela zaključak o usvajanju Nacrta zakona o uređenju saobraćaja Kantona Sarajevo. Usvajanjem Nacrta zakona o uređenju saobraćaja on ide na javnu raspravu, a neki od najzanimljivijih detalja u novom zakonu odnose se na vinjete i pravila parkiranja na teritoriji Kantona Sarajevo. 

Naime, prema članu 94. Nacrta zakona o uređenju saobraćaja, predviđa se postojanje zone užeg gradskog jezgra u kojem će saobraćaj motornim vozilima biti dozvoljen samo uz plaćanje posebne naknade, odnosno vinjete.

Zona užeg gradskog jezgra će biti proglašena s ciljem povećanja sigurnosti, smanjenja emisije štetnih gasova, rješenja problema parkiranja i smanjenja gužvi. Izuzetak bi bila vozila javnog prijevoza, vozila s pratnjom i vozila s pravom prvenstva prolaza.

Novac prikupljen prodajom vinjeta koristio bi se za unapređenje sigurnosti saobraćaja i zaštitu životne sredine.

 

Prema članu 86. Nacrta zakona o uređenju saobraćaja, predviđa se zabrana za parkiranje oštećenih vozila ili neregistrovanih vozila koja će u slučaju kršenja zakona biti uklonjena u roku od 30 dana.