Za Editu i Selmu: Danas protestna okupljanje širom BiH

0
53

Neformalna grupa studenata psihologije organizuje protestno okupljanje „Vi ovo dozvoljavate – za Editu i Selmu“ koje će se održati danas, 17. oktobra 2016. godine u 16 sati ispred Zemljaskog muzeja. Neformalna grupa studenata psihologije poziva i građane i građanke širom BiH da istog dana u isto vrijeme organizuju okupljanja u svojim lokalnim zajednicama. Neformalna grupa građana Donjeg Vakufa poziva Donjovakufljane da se pridruže mirnim protestinim okupljanjem u svom gradu.

– Molimo vas da prepoznate važnost učešća u ovom skupu, da svojim prisustvom pokažete da mladi ljudi Sarajeva nisu letargična masa koja će dozvoliti da ih posljedice nesmotreno vođenih pitanja egzistencije životno ugrožavaju iz dana u dan. Molimo vas da iskoristite građansko pravo da svojim prisustvom zahtijevamo da različite strukture vlasti prestanu dozvoljavati da krivična djela prolaze bez adekvatnih kažnjavanja, da se zajedno trebamo boriti protiv neznanja i korupcije, protiv nesigurnosti i bola koje česte tragedije u ovom gradu donose porodicama i prijateljima žrtvi”, navedeno je u saopćenju ove grupe.

– Molimo vas da dolaskom na proteste iskažete da iako na vrijeme nismo spriječili brojne tragedije, nećemo dozvoliti da u budućnosti samo čekamo ko će sljedeći nastradati i za koga ćemo tada paliti svijeće. Nadamo se da ćemo se vidjeti na ovim protestima, da ćemo zajedno pokazati adolescentima da njihova budućnost i njihovi životi vrijede više nego iznos mita za dobijanje vozačke dozvole”, saopćili su te naveli da su ovi protesti potpuno apolitičke prirode, njihov sadržaj i zahtjevi usmjereni su isključivo na postizanje sigurne i pristojne okoline u kojoj ćemo se usuditi, po prvi put, živjeti bez straha.