Za dobrobit građana BiH ključno je fokusirati se na dugoročne benefite političkog dijaloga i kompromis

0
80

Za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine ključno usmjeriti fokus na dugoročnu korist od političkog dijaloga i kompromisa, a ne na postizanje kratkoročnih političkih poena, istakao je generalni sekretar OSCE-a Thomas Greminger, tokom svoje dvodnevne posjete Bosni i Hercegovini koja je završena danas u Sarajevu.

Generalni sekretar Greminger se sastao sa članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem, te sa njima razgovarao o izmjenama Izbornog zakona, segregaciji i diskriminaciji u obrazovnom sistemu i procesima pomirenja unutar zemlje i regiona.

“Razočarani smo zbog izostanka napretka u donošenju izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, u skladu sa nedavnom odlukom Ustavnog suda BiH”, istakao je Greminger. “Imperativ je da se politički lideri uključe u konstruktivan i transparentan dijalog, kako bi se rješenje postiglo prije maja”.

Greminger je naglasio kako će Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini nastaviti da blisko sarađuje sa ostalim međunarodnim partnerima kako bi podržali dijalog i kompromis , ali da se same strane u dijalogu moraju više zauzeti.

Greminger se takođe sastao i sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Josipom Brkićem. “BiH ostaje istinski i snažan partner OSCE-a. Nastavićemo da podržavamo reforme i konstruktivne napore svih strana kako bi ova zemlja krenula naprijed”.

Generalni sekretar se sastao sa predsjedavajućim Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjenom Tadićem i  Borjanom Krišto, te  njihovim zamjenicima Barišom Čolakom,  Safetom Softićem i Šefikom Džaferovićem.

“Važno je istaći napredak koji je Bosna i Hercegovina postigla u protekloj deceniji, uključujući provedbu reformske agende”, naglasio je Greminger. “Međutim, jako sam zabrinut zbog trenutne polarizovane političke klime. Negativna retorika političkih lidera umanjuje sve ono što se do sada postiglo, usporavajući pri tome stvarni napredak”.

Greminger je takođe posjetio Travnik gdje se sastao sa premijerom Srednjobosanskog kantona Tahirom Lendom i ministricom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Katicom Čerkez.

“Diskriminacija i segregacija u školama šteti najvrijednijem resursu ove zemlje – mladima”, rekao je. “Inkluzivni i nediskriminatorni obrazovni sistem je ključan za pomirenje i dugoročnu stabilnost”.

Tokom posjete Srednjoj školi Vitez i Mješovitoj srednjoj školi Vitez, Greminger se sastao sa direktorima i razgovarao sa učenicima. “Ovi mladi bistri umovi predstavljaju