Vučić zbog krize na Kosovu zakazao vanrednu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost

0
16

Sjednica je zakazana za 10 sati u Palati Srbije, saopćeno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je sinoć da “Srbija neće dozvoliti Prištini da je ponižava i maltretira srpski narod na Kosovu, a ako nastavi sa jednostranim akcijama poput ove na administrativnim prijelazima, Beograd će uzvratiti mjerama koje će biti bolne, prije svega u ekonomskom smislu”.

– Neko u Evropi mora da kaže postoji li Briselski sporazum ili ne. Taj odgovor ćemo morati da dobijemo veoma brzo, jer naše strpljenje nije bezgranično. Dosta je bilo, 3.076 dana nas vuku za nos, a mi trpimo zbog mira i svega drugog iako još nema zajednice srpskih opština. Ako nema Briselskog sporazuma za drugu stranu, onda ga nema ni za nas – poručio je Vučić u obraćanju javonosti.

On tvrdi da je premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) izmislio pravilo o tablicama zato što on i saradnici računaju da će nešto da otmu i da će se pojaviti neko ko će Srbiji i Srbima ponuditi kompromis po principu “pola nama, pola vama” od tog otetog.

– Mi u tome nećemo da učestvujemo. Ako se nastavi ugrožavanje imovine i života građana srpske nacionalnosti, pozvat ćemo NATO i KFOR da zaštite živote i imovinu Srba – rekao je Vučić.