Vučić: Nisam ni kukavica ni plašljivac, ali sam zamolio Dodika i Cvijanović da sve rade demokratski

 

Srbiji je najvažniji mir u cijelom regionu rekao je predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić nakon današnjeg sastanka s predstavnicima Srba iz zemalja regiona, a kojem su prisustvovali i ministri iz Vlade Srbe te patrijarh srpski Irinej.

On je naveo da Srbija podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i RS unutar BiH.

– Srbija se nalazi pred političkim iskušenjima u trenucima kada je ekonomski najsnažnija u posljednjih 50 godina. Srbiji je neophodan mir više od svega. Potrebno nam je vrijeme jer ćemo brže ići od svih ostalih da je osnažimo, da imamo više djece. Moramo voditi računa o tome strateški. Možda se javnosti to ne dopada jer bi možda voljeli neka radikalna rješenja – rekao je Vučić.

  • S današnje pres-konferencije - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    S današnje pres-konferencije FOTO: SCREENSHOT

Srbijanski predsjednik je naglasio kako on “nije ni kukavica ni plašljivac”, te uputio molbu da vode računa da je najveći uspjeh Srbija u tome da se čuva mir, da ima više djece i da ekonomija bude uspješnija.

– Bit ćemo uz svoj narod i to ne dovodimo u pitanje. Ja niti prijetim, niti ucjenjujem, niti igram igre. Moja je samo molba, posebno zbog situacije u BiH, Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović da imaju u vidu interese cjelokupnog našeg naroda i naše zemlje. Razumijem njihovu bojazan i probleme s kojima se suočavaju. Dodik nas je obavijestio da se iza svega krije ideja da se RS uzmu šume, vode, a zatim i vrtići i škole – rekao je Vučić.

Srbija poštuje Dejtonski sporazum

On je naveo i kako je zamolio Dodika da sve što rade u BiH to rade demokratski kroz institucije bez bilo kakve šire destabilizacije cijelog regiona.

– Da li je nepravedno što se čini srpskom narodu, nemam sumnje u to. Jučer sam konačno shvatio da Haradinaj kad je uvodio takse nije bio sasvim sam, već da je bilo onih koji nisu imali protiv u međunarodnoj zajednici. Kao što je sigurno da nije nekome slučajno palo napamet da se SPC proglasi pravoslavnom ckrvom u Crnoj Gori, kao ni što nije nekome slučajno palo napamet da se ruši identitet Srba i RS u BiH – rekao je Vučić.

Poručio je Srbija poštuje Dejtonski mirovni sporazum, a samim tim suverentitet i integritet Bosne i Hercegovine, ali i RS unutar BiH.

Dnevni avaz

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print