‘Vrlo moguće i realno’: Hoće li NATO baza biti uspostavljena u BiH?

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez zatražio je tokom susreta sa zvaničnicima NATO-a u Briselu uspostavljanje baze NATO-a u BiH. Naveo je i da se Rusiji ne smije dozvoliti da preko zapadnog Balkana prodre u srce Evrope. Poznavaoci sigurnosne situacije i vojne politike kažu da takav scenario i nije nezamisliv. Podsjećaju da NATO svoje baze već ima u zemljama regije.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine navodi da je neophodno unaprijediti saradnju između BiH i NATO-a. To bi podrazumijevalo, između ostalog, jačanje odbrambenog sistema Bosne i Hercegovine i opremanje Oružanih snaga BiH. Zato je i postojanje baze NATO-a u BiH realna opcija, navodi ministar Helez.

 

Zukan Helez, ministar odbrane BiH

“To je vrlo moguće, vrlo realno i zavisi od političke situacije u Bosni i Hercegovini kako će se dalje odvijati. Ja ne mogu govoriti o detaljima, ali smo precizirali i u detalje dogovorili sve što treba za Bosnu i Hercegovinu da NATO uradi, imaju procedure, ima EUFOR, ima NATO i ima bilateralna podrška najmoćnijih zemalja članica NATO-a.”

To jeste poželjna opcija, stav je dijela vojnih analitičara. Ukoliko sigurnost nije na najvišem nivou i postoji prijetnja za članice NATO-a, taj scenario je moguć. Postoje baze već u Albaniji, na Kosovu baza SAD-a, a planirana je uspostava i u Crnoj Gori. Stoga, prije ulaska u članstvo NATO-a moguće je povećanja vojnog prisustva snaga NATO-a, iako je Althea i dalje tu, uz najavu Rusije da će najesen uskratiti podršku produženju ove misije.

 

Nedžad Ahatović, vojni političar

“Ne znam tačno kada će NATO i na koji način to realizirati, ali sasvim sigurno da postoji određeni prostor da se takve vrste aktivnosti NATO-a sprovedu kada je u pitanju region i da se nastavi u narednom periodu u drugim zemljama koje su neposredno prije Bosne i Hercegovine ušle u članstvo NATO-a, poput Sjeverne Makedonije i Crne Gore.”

To je odgovor na moguće prijetnje, kažu poznavaoci sigurnosne situacije. Idealna lokacija za te namjene mogla bi biti vojni aerodrom i baza Dubrave kod Tuzle. S druge strane, neki smatraju da je to realno izvodivo koliko i da Rusija otvori svoju bazu na području Rs. Političkog usaglašavanja o ovim pitanjima nema, kaže stručnjak za sigurnost Predrag Ćeranić. Ovakvi navodi, kaže, narušavaju političko-sigurnosnu situaciju.

 

Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta sigurnosnih nauka u Banjoj Luci

“Ne može o tome da odlučuje ni jedan ministar, pa ni ministar odbrane Bosne i Hercegovine, pogotovo su javne politike u oblasti bezbjednosti veoma osjetljiva tema, nego se do te i drugih važnih odluka dolazi na ustavnim i zakonskim propisima određeni način.”

Atmosferu dodatno komplikuje ruski uticaj na prostoru Bosne i Hercegovine, stav je stručnjaka za sigurnost, ali i samog ministra Heleza. Osim Rusije, tu je kineski uticaj i to sa velikim političkim interesom. Zbog toga ovaj prostor i jeste zanimljiv članicama NATO-a, piše BHRT.

 

Hamza Višća, stručnjak za sigurnost

“Kinezi su priznali da ipak iza toga stoji i politički interes koji podrazumijeva da bi u preslagivanju svjetskog poretka trebalo da se legalizuje postojanje autoritarnih režima, da budu jednako legalni kao demokratski i da se ne demonizuju po pitanju ljudskih prava. Tome se priključila i Rusija i izrazila interes prema Balkanu.”

Iako smo zanimljivo tlo za različite svjetske političke interese, domaćim političarima je najteže zaštiti interes građana Bosne i Hercegovine. Većina njih bi se osjećala sigurnije da žive pod kišobranom NATO-a.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print