Smanjuju rizik od raka
Naužnici s Univerziteta Kjoto otkrili su da ljudi koji imaju hronični virusni hepatitis mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre ako piju sok od svježe mandarine. Oim toga mogu mandarine mogu pomoći smanjiti rizik od razvoja raka dojke.
Smanjuju holesterol
Antioksidanti koji su prisutni u mandarinama pomažu u smanjenju lošeg holesterola i potiču dobar kolesterol. Također mandarine sadrže i vlakna koje pomažu u čišćenju arterija od lošeg holesterola, te održavaju normalan krvni pritisak.
Gubite kilograme
Budući daj eovo voće sjajan izvor vlakana, vaš želudac će ostati puniji. Konzumacijom mandarina smanjit ćete želju za hranom.
Jačaju imunitet
Budući da su mandarine pune vitamina C, one mogu dati i do 80% potrebnog dnevnog unosa ovog vitamina. Vitamin C u mandarinama je presudan u prevenciji prehlade i od vitalnog je značaja za pravilno funkcioniranje zdravog imunološkog sistema.
Zdrava koža
Redovito konzumiranje soka od mandarine čini kožu ljepšom, zdravijom i daje joj poseban sjaj. Osim toga hranjive tvari koje posjeduju mandarine mogu vam pomoći u borbi protiv starenja. Mandarine možete nanijeti i direktno na kožu.
Ulje mandarine koristi se za obnovu novih stanica tkiva, što pomaže bržem zacjeljivanju rana.
Rast kose
Mandarine su bogate vitaminom E i B12. Ti su vitamini izuzetno bitni da vam kosa raste zdravo, sjajno i snažno.