Vrijedne slike Božidara Jakca vraćene danas Muzeju AVNOJ-a u Jajcu zahvaljujući antikvaru Stojanu Matiću

0
35

Vrijedne slike Božidara Jakca, koje su tokom rata ukradene iz Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu, vraćene su danas zahvaljujući antikvaru Stojanu Matiću iz Novog Sada. 20 godina poslije, Matić je odlučio otkupljene slike vratiti muzeju i to simbolično, kao poklon, na dan drugog zasjedanja AVNOJ-a.

Stojan Matić je u Beču prije 20 godina kupio vrijedne slike Božidara Jakca. Pojašnjava da je više od 20 godina živio u glavnom gradu Austrije gdje je imao i dvije teške operacije, nakon čega se odlučio za život privređivati sakupljanjem ordenja, medalja, ali i kraljevskih pisama i slika. A onda je uslijedio i nepoznat poziv.

“Pa, ja sam već rekao da sam uzeo na neviđeno na bečkom buvljaku. Platio sam to, nazvao sam telefonom gdje da odem da preuzmem to. Pitao sam mog dobrog prijatelja iz Beograda o tom tipu koji mi je to javio. On je rekao da slobodno uzmem, da ga poznaje i da je veoma korektan, ako me prevari da će mi vratiti novac nazad”, kazao je antikvar Stojan Matić.

A ondje gdje pripadaju odlučio ih je vratiti, upravo, preko bh. glumca Emira Hadžihafizbegovića, koji je istakao da je Matićev potez jedan, kako kaže, istorijski događaj. U planu je, kaže, i snimanje filma koji će ispričati ovu priču.

“Mi ovo, što bi rekli braća Hrvati “kemijamo” već dvije i po godine, ali pandemija, pa zaključavanja… A hteli smo da to bude za 29. novembar. Mi imamo sad neku novu priču, da se o čitavoj ovoj priči pravi nekakav igrani film”, rekao je Emir Hadžihafizbegović.

Vraćene su ukupno 32 slike, ali i skice i crteži, a iz Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a kažu, da je, time, vraćena polovina slika koje nedostaju.

“Ovo što smo dobili, nije to samo od značaja za zbog umjetničke vrijednosti crteža velikog božidara Jakca, nego za nas, prije svega, to za Muzej predstavlja dokumentarnu građu”, istaknuo je Emsada Leko, direktor muzeja Avnoj.

Načelnik opštine Jajce Edin Hozan izrazio je zahvalnost što su slike vraćene tamo gdje i pripadaju, a Matićev potez okarakterisao je, nevjerovatno, časnim činom.

“Naravno, mi smo dobili nešto što pripada ovoj kući, našem Muzeju AVNOJ-a, upotpunjuje njegov sadržaj. Upotpunjuje postavku koja je bila prije rata, ali više od toga vrijedi ova simbolika. Jedan nevjerovatno častan čin”, naveo je Edin Hozan, načelnik Opštine Jajce.

Među tim slikama su portreti Josipa Broza – Tita stari 80 godina, zatim, Edvard Kardelj, jugoslovenski političar sa zasjedanja AVNOJ-a, historijska slika Ivana Ribara, hrvatskog političara te brojnih drugih vijećnika i generala. Riječ je, naravno, o originalima.