Vraćaju li se u jame: Rudari nude sporazum „Elektroprivredi BiH”

 

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH danas će na adresu „Elektroprivrede BiH“ uputiti prijedlog sporazuma kojim bi se prevazišlo trenutno stanje i započela proizvodnja uglja u rudnicima u sastavu Koncerna. Oni su dva dana protestirali u Sarajevu, međutim, odlučili su da se štrajk prekine, ali proizvodnja obustavi.

Sve staro

Prema riječima Sinana Husića, predsjednika Sindikata, od Vlade FBiH i Ministarstva industrije očekuje se da ispita stepen odgovornosti uprava „Elektroprivrede“ i rudnika uglja za stanje u koje su dovedeni rudnici.

– Imamo priliku da potpisivanjem sporazuma između EPBiH i Sindikata sutra (danas, op. a.) u toku dana dođe do pokretanja proizvodnog procesa u svim rudnicima uglja. U slučaju da se to ne desi, onda ovaj radnički neposluh ostaje na snazi i postoje ogromni izgledi da se protestni skup, ako se tako procijeni na nivou svih organa sindikata, ponovi – kazao nam je Husić.

Istakao je da su predstavnici sindikata umorni od pojašnjavanja da nije tačno da se novim pravilnicima o radu i radnom učinku, koji je EPBiH pustila u primjenu, plaća rudara povećava.

  • Husić: Rudari neće kopati za 570 KM

    Husić: Rudari neće kopati za 570 KM

    FOTO: AVAZ


– Pravilnik o radu, koji je na snazi, usklađen je s kolektivnim ugovorom i njime imate utvrđenu visinu osnovne plaće od 850 KM. Novim pravilnikom o radu “Elektroprivreda” kopaču u jami određuje osnovnu plaću od 570 KM. A onda imate pravilnik o radnom učinku koji je brutalan jer svu odgovornost za neostvaren proizvodni rezultat dodjeljuje radniku – pojasnio je Husić.

Zbog obustave rada Rudnika “Kreka”, nedostatka uglja u TE Tuzla i mogućnosti da oko 120.000 stanovnika Tuzle i Lukavca bude suočeno s redukcijama u isporuci toplotne i električne energije, iz Sindikata najavljuju da će iskazati punu spremnost da dogovor o prekidu radničkog neposluha bude prekinut već danas.

Imamo obavezu

– Sporazum bi značio pokretanje proizvodnje. Mi nemamo namjeru dovesti građane u bezizlaznu situaciju, imamo i mi obavezu da budemo odgovorni prema njima jer smo i na svojoj koži u proteklih nekoliko dana osjetili njihovu podršku – kazao je Husić.

Možemo pregovarati

Husić kaže da se u zahtjevu da minimalna plaća u rudnicima iznosi 1.000 KM može razgovarati.

– Prije dvije godine, kad je predstavljen, takav zahtjev je možda bio i preambiciozan i nerealan, ali kad analiziramo sve što se dešavalo i rast cijena osnovnih životnih namirnica, danas je potpuno objektivan – dodao je Husić.

izvor: avaz.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print