Vozači oprez- počela je školska godina!

0
57

S ciljem zaštite i sigurnosti djece u prometu, a u sklopu provođenja Akcionog plana MUP SBK/KSBTravnik, Strateškog plana Uprave policije MUP za period 2013-2017.god., Plana poboljšanja sigurnosti prometa 2016 -2017. god, Programa rada  PU  Jajce za 2016.god, kao i zaključaka kolegija, PU Jajce intenzivno je započela s radom na provedbi aktivnosti unutar planirane akcije pod nazivom ”POČELA JE NOVA ŠKOLSKA. 2016/17 GODINA”  pod geslom Pazi na sebe i djecu u prometu.

Akcija bi trebala utjecati na poboljšanje stanja sigurnosti učenika i svih učesnika u prometu. Policijski službenici će u suradnji s O.Školama, Auto školama, lokalnim Auto klubovima u mjesecu rujnu, održati niz aktivnosti i predavanja po osnovnim školama i dječjem vrtiću, kako bi djecu, ali i njihove roditelje, upoznali s osnovim pravilima što sigurnijeg sudjelovanja djece u prometu.

Aktivnosti policije

 Osnovni zadatak policije u ovoj akciji je osigurati nesmetano kretanje djece na putu od kuće do škole i kako sigurno prijeći cestu na pješačkim prijelazima i semaforiziranim križanjima, te protiv nediscipliniranih vozača na licu mjesta, poduzimati zakonom propisane mjesre. Prometni policajci će tijekom ovog mjeseca održati predavanja u svim osnovnim školama, raditi s školskim patrolama i podjeliti prikladne letke i tako našim najmlađim osnovcima ukazati na osnovna pravila ponašanja u prometu, kao i njihovim roditeljima ukazati na sam značaj sigurnog odlaska u školu i povratka kući.  Javnost ćemo i dalje putem lokalnih medija i društvenih mreža redovito upoznavati o svakodnevnim aktivnostima i poduzetim mjerama iz naše nadležnosti.

 Vozači oprez- počela je školska godina!

 Djeca uglavnom nisu svjesna opasnosti, koje mogu proizaći iz nepažljivog i brzopletog prelaska i pretrčavanja preko ceste. Stoga, poštovani vozači, odgovornost je na vama!  Zato poštujte postavljene prometne znakove i upozorenja policije, te Pazite na sebe i djecu u prometu. Osobito obratite pozornost u blizini škola i naseljenim mjestima, jer nikad ne znate kako će reagirati dijete, koje namjerava prijeći cestu.

 Roditelji i nastavnici – alarm!

 Ove poruke su namijenjene i vama, i upozoravaju Vas na problem vezan za početak nove školske godine i na povećanu nazočnost djece na cestama, tako da je  naša zajednička dužnost i obveza, da ih prvi educiramo o pravilnom prelaženju preko pješačkih prijelaza i ponašanja na ulici. Dragi roditelji, budite odgovorni i uzorni, te malu djecu ne ostavljajte bez nadzora, a posebno prvih dana početka škole, primite ih i povedite za ruku i osobno im pokažite, gdje se prelazi cesta i kakose kreće po trotoaru, jer ne pretjerujemo ako kažemo da smo gotovo svakog dana svjedoci crnih vijesti iz prometa u kojima stradavaju nedužna djeca.

Na posljetku još jednom koristimo prigodu, da svim vozačima uputimo apel da budu odgovorni na cesti, te u blizini škola i naseljenim mjestima obvezno smanje brzinu i budu maksimalno oprezni, kako bi se izbjegle neželjene posljedice i spasili mladi životi.

Budimo svjesni toga da našim prvačićima nedostaje životnog i prometnog iskustva, te da nisu svjesni svakodnevnih opasnosti koje im prijete u prometu.

 Budite odgovorni, te pozovim na naš broj telefona 122 ili policajcu na cesti, prijavite svakog nesavjesnog vozača! Budimo od danas svi zajedno oprezni na putu od kuće do škole, pazimo na sebe i zaštititim djecu u prometu!

 SRDAČAN POZDRAV, VAŠA POLICIJA !