Volonteri Crvenog križa općine Donji Vakuf obilježili Svjetski dan nestalih

0
143

Svjetski dan nestalih – 30.08. prilika je da se sjetimo svih nestalih osoba, bez obzira jesu li nestale u okrilju oružanih sukoba, zločina protiv čovječnosti ili kršenja ljudskih prava.

Volonterke Crvenog križa Donji Vakuf zajedno sa sekretarom su obilježili Svjetski dan nestalih. Povodom obilježavanja Dana nestalih, volonterke su pripremile simbolično sive trakice za sugrađane,info pult sa informativno-edukativnim materijalom, Registrom i slikama nestalih osoba.

Od proteklog rata do danas, ekshumirano je i identifikovano je oko 22 500 osoba, oko 2 600 osoba je ekshumirano ali nije identifikovano.

Prema podacima Instituta za traženje nestalih osoba u BiH oko 7000 osoba se vodi kao nestalo.

Sa područja općine Donji Vakuf, oko 47 osoba se vodi kao nestalo.

Crveni križ kao svjetska humanitarna organizacija kroz program Službe traženja radi na pronalasku nestalih osoba.

Koordinator Službe traženja SBK je sekretar Crvenog križa općine Donji Vakuf, Senada Kico.

Crveni križ je jedina organizacija koja pruža usluge obnavljanja porodičnih veza u državi, i po tome se razlikuje od svih drugih vladuh i nevladinih organizacija. Upravo iz ovih razloga je Vijeće ministara BiH prepoznalo važnost specifičnog mandata Crvenog križa da pruža usluge obnavljanja porodičnih veza kroz rad Službe traženja, u posebnim situacijama kada je porodični kontakt prekinut, a standardna sredstva komunikacije uništena, ili onesposobljena i ne daju rezultate.

SLUŽBA TRAŽENJA CRVENOG KRIŽA PRUŽA SLJEDEĆE USLUGE:

Proslijeđivanje porodičnih vijesti – razmjena poruka Crvenog križa

Prijem i obrada zahtjeva za traženje – traženje osoba prijavljenih kao nestale u proteklim ratovima

Spajanje porodica

Slanje ličnih dokumenata

Obezbjeđivanje potvrda iz postojećih arhiva – vezanih za prošle ratove

„Na današnji dan podsjećamo na pravo porodica da znaju sudbinu svojih najbližih koji se vode kao nestali,“ istakla je na zvaničnoj Facebook stranici CK općine Donji Vakuf, Emina Snaga – lider mladih Crvenog križa Donji Vakuf.