Vlašić dobio ferratu na Devečanima, jednu od najljepših u Bosni i Hercegovini

0
36

Bosanskohercegovačka planina smještena u centralnoj Bosni Vlašić danas je dobila novu atrakciju. Svečano je otvorena ferrata na Devečanskim-paklarskim stijenama, koja ujedno predstavlja jednu od najljepših u Bosni i Hercegovini.

Realizacije ferrate na Devečanskim stijenama je još jedna od atrakcija koju će ljubiteljima bh. planina ponuditi Vlašić u narednom periodu, a direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona Miroslav Matošević je kazao da očekuju sasvim novi segment gostiju na Vlašiću, prije svega zaljubljenika u adrenalin i outdoor aktivnosti.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Edin Durmo, direktor kluba Ekstremnih sportova “Scorpio”, je bio izvođač radova ove fereate koja je urađena po svim planinarskim standardima.

“Devečani i Vlašić ovo zaslužuju jer se radi o jedinstvenoj turističkoj i avanturističkoj destinaciji. Ovo slobodno mogu nazvati avanturističkom atrakcijom koja će postati aktuelna u narednom periodu jer je jedna od zaista najljepših. Imamo 15-ak aktuelnih ferrata u BiH na probranim mjestima, radio sam dobar dio njih i usuđujem se kazati da je ova među pet najboljih u državi. Usuđujem se reći da je zaista najatraktivnija zbog pozicije Devečana i pogleda ka Lašvanskoj dolini te visina od 200-250 metara svakom alpinisti stvara osjećaj dubine od preko 1.000 metara. To je fantastično”, pojasnio je Durmo.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Gordan Zec, član Upravnog odbora Planinarskog društva “Vlašić” je kazao da je ferrata na Devečanima jedan od njihovih projekata koji je urađen u zadnjih četiri-pet godina, a kojim se promovira adrenalinski sport.

“Ova ferrata počinje na nekih 1.550 metar nadmorske visine, dužine je oko 500 metara, a visine oko 200 metara. Nosilac projekta je PD Vlašić i mi upravljamo ferratom. Ferrata nije samo ovo na stijenama već je kombinacija planinarenja i uspona uz ferratu. Početna tačka ferrate je na lokaciji Kik s oko 80 minuta planinarenja do pozicije gdje počinje ferrata te nakon toga slijedi uspon na 1.750 metara nadmorske visine”, kazao je Zec.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Ova ferrata je od danas dostupna za sve planinare i penjače koji žele okusiti adrenalin Devečana, a svi su uvjereni da će ova lokacija i planina Vlašić postati omiljena ljubiteljima adrenalinskog sporta.