Vlada Srbije Sarajevu donira 10.000 doza vakcine AstraZeneca

0
20

Premijerka Srbije Ana Brnabić saopćila je na današnjoj konferenciji za medije kako je Vlada ove države donijela odluku o donaciji dodatnih doza vakcina za građane Kantona Sarajevo.

Kako je navela premijerka Srbije, ova odluka je donesena nakon današnje sjednice Vlade Republike Srbije.

“Donijeli smo odluku da doniramo dodatnih 10.000 doza vakcina AstraZenece Kantonu Sarajevo. Nove doze vakcina šaljemo već večeras ili sutra ujutro kako bismo pomogli našim prijateljima i komšijama u borbi protiv koronavirusa”, rekla je Brnabić.

Brnabić je naglasila kako je trenutno u fokusu Srbije vakcinacija stanovnika ove države, ali da će u svakom trenutku koliko to bude moguće pomoći i susjednim državama i gradovima.

“Kad god budemo imali mogućnost, u budućnosti ćemo pokazati solidarnost s našim komšijama. Srbija neće biti sigurna ukoliko region nije siguran”, zaključila je Brnabić.

Kako je za portal Klix.ba potvrđeno u Vladi Kantona Sarajevo, danas je prihvaćena ponuda iz Beograda, ali je istaknuto da vakcine očekuju početkom naredne sedmice. Vlada Srbije također garantuje i doze za revakcinaciju stanovnika.

Podsjetimo, Srbija je već ranije donirala AstraZenecine vakcine za Bosnu i Hercegovinu, a tada je na sarajevskom aerodromu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio donaciju od 5.000 doza vakcina AstraZenece.