Vlada SBK želi brzu cestu od Nević Polja do Bugojna

Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) reagirala je na dopise tri općine vrbaske regije, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Bugojna i Donjeg Vakufa, te je zaključkom zatražila sastanak sa nadležnima za planiranje i izgradnju brzih cesta i autocesta, na kojem će zatražiti izgradnju novog kraka brze ceste od Nević Polja prema Bugojnu.
Kako je kazao ministar privrede SBK Sedžad Milanović, namjera je spriječiti da spomenute općine SBK ostanu izvan plana brzih cesta i mreže cesta u BiH.
„Mi smo ispred resornog ministarstva u proteklih nekoliko mjeseci pokrenuli inicijativu koja se odnosi na projektiranje, izgradnju i nastavak brze ceste od Nević Polja do Bugojna, s krakovima za Gornji Vakuf-Uskoplje i Donji Vakuf, prema Jajcu, čega dosad nije bilo u planu brzih cesta i mreže cesta na području Federacije BiH. Tako da je Ministarstvo uputilo dopise, općinama vrbaskog sliva na koji su se one pozitivno izjasnile. Danas smo nakon njihovih dopisa kao Vlada, uputili inicijativu prema federalnim organima nadležnim za projektiranje i izgradnju brzih cesta i autocesta“-kazao je ministar Milanović.
Izgradnjom ove brze ceste Gornji Vakuf-Uskoplje, Bugojno i Donji Vakuf, izbjegli bi saobraćajnu izoliranost, a dodatni motiv za gradnju ove saobraćajnice je spajanje sa hrvatskim autocestama preko Kupresa.
„Planirali smo u nekoj budućnosti nastavak projektiranja brze ceste od Bugojna prema Kupresu i dalje prema moru, kako bismo se spojili sa hrvatskim autocestama koje vode od Dubrovnika do Zagreba. Plan je ovaj dio Središnje Bosne spojiti s tim dijelom primorja brzom cestom ili autocestom“- dodao je Milanović.
Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print