Vlada SBK utvrdila Prijedlog zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju

0
54

Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) utvrdila je danas prijedlog zakona kojim se uvodi obvezni predškolski odgoj i obrazovanje u godini prije polaska u osnovnu školu.

Ministrica obrazovanja Srednjobosanskog kantona Katica Čerkez kazala je da Prijedlog zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju predviđa 150 sati obveznog predškolskog odgoja.

“Imamo sredstva za tih 150 sati godišnje, iako UNICEF očekuje da financiramo predškolsko obrazovanje cijelu godinu prije početka škole. Međutim, smatram da je, za početak, dobro da osiguramo da sva djeca budu uključena i u 150 sati predškolskog obrazovanja”, kazala je Čerkez.

Istaknuto je, između ostalog, da će svako dijete s poteškoćama u razvoju imati prilagođen program, kao i da treba skratiti procedure registriranja ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje.

Kako je navedeno u zakonskom prijedlogu, koji će biti upućen Skupštini SBK, predškolski odgoj i obrazovanje realiziraju se u javnim i privatnim predškolskim ustanovama, dok će novčanom kaznom od 500 KM biti kažnjeni roditelji koji djecu ne upišu u neku od ovih ustanova u godini pred polazak u osnovnu školu.

drukciji.ba