Vlada SBK: Ubuduće javni oglasi trebaju biti objavljeni u medijima sa područja SBK!

0
70

Vlada SBK je na jučer održanoj sjednici usvojila Nacrt uredbe o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u Srednjobosanskom kantonu.

Nacrt uredbe o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u Srednjobosanskom kantonu podrazumjeva cijeli niz promjena, a kao najbitnije se ističu one koje su vezane za samo objavljivanje oglasa, ali i nacionalni balans pri zapošljavanju.

I sam premijer Lendo napomenuo je da je neophodno da se procedura zapošljavanja vodi u skladu sa nacionalnim balansom.

“Treba dopuniti član 9 u svim aktima kod prijema zaposlenika da svima bude jasno kako se mora voditi računa o nacionalnom balansu. Nacrt treba uputiti i općinama da se izjasne”, rekao je Lendo.

Također ukazano je i na problem da se pojedini oblasi pro forme objave u medijima koji se ne čitaju na prostoru SBK, što ne pruža istu šansu svima da pročitaju sam oglas.

“Moramo staviti u uredbu i to da se oglas objavljuje u medijima koji su prisutni na području SBK, a ne onima u Kantonu Sarajevo ili nekima kojih nema tu“, rekao je Amir Šečibović, ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite okolišta, povratka i stambenih poslova SBK.

S njim se složio i premijer Tahir Lendo, dodavši kako je već i prije bilo takvih slučajeva.

“Dosad je već bilo slučajeva da se oglasi objave u medijima kojih nema kod nas. Objavi se na nekom Dalmacijax ili nešto pa ljudi i ne znaju za oglas”, rekao je Lendo.

Izvor: novum.ba