Vlada SBK-a u četvrtak o programu pomoći preduzećima pogođenima pandemijom

0
79

Vlada Srednjobosanskog kantona trebala bi se u četvrtak izjasniti o programu dodjele finansijskih sredstava preduzećima kojima je naredbama štaba civilne zaštite zabranjeno obavljanje djelatnosti ili su, zbog pandemije covida-19, imali pad prometa.

Program je sačinilo Ministarstvo privrede SBK, kao dio seta mjera kojima kantonalna vlada najavljuje pomoć privrednicima.

Ministar privrede Nisvet Hrnjić izjavio je protekle sedmice novinarima da će, nakon što Vlada SBK odobri program, biti objavljen javni poziv privrednicima za dodjelu sredstava.

Hrnjić je upozorio na teško stanje u svim privrednim sektorima, a posebno onima kojima je naredbama kriznog štaba zabranjen rad, te je podsjetio je da je Vlada SBK-a utvrdila prvi set mjera za pomoć privredi, koji podrazumijeva brzi rebalans budžeta, formiranje fonda pomoći realnom sektoru, aktiviranje namjenskih sredstava te oslobađanje od parafiskalnih nameta.

Na sjednici u četvrtak Vlada SBK-a izjašnjavat će se i o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o koncesijama, Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o rudarstvu te Nacrtu zakona o javnim skijalištima u SBK-u.

Također je najavljeno izjašnjavanje Vlade SBK-a o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu Federacije BiH.

FENA