Vlada SBK poništila stare i usvojila nove kriterije za upis u prve razrede srednjih škola

0
339

Vlada Srednjobosanskog je na jučerašnjoj sjednici poništila dostavljene kriterije Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta o broja učenika i odjeljenja u školama SBK za školsku 2018/2019. godinu. Ti kriteriji su, kako je rečeno, ograničavali upis u zanimanja i struke koje djeluju unutar srednjih škola na području Srednjobosanskog kantona.

Naime, kriterijama se zahtijevalo od srednjih škola koje rade po bosanskom planu i programu da odrede koja zanimanje i struke će imati na upis što je izazvalo revolt kod uposlenika srednjih škola. Mješovite srednje škole bi tako bile prinuđene da odustanu od većine zanimanja i struka koje su godinama djelovale pri tim školama i koje su te škole činile prepoznatiljiv a s druge strane to bi dovelo do gubitka norme i stvaranja tehnološkog viška među profesorima.

Poništavanjem ovih kriterija Vlada je utvrdila nove, privremene kojima se svim srednjim školama ostavlja mogućnost upisa u sva zanimanja i struke kao i prethodnih godina a broj učenika po jednom odjeljenju je posebno za ovu nastavnu godinu definisan od 16 do maksimalno 20 učenika.

A nakon što sve srednje škole završe upise u prve razrede Vlada SBK će razmatrati rezultate upisa i u slučaju potrebe napraviti nove korekcije, rečeno je.

Također iz Vlade SBK nam je potvrđeno da će biti poduzet svi neophodni koraci kako bi se zaštitila postojeća radna mjesta u školskoj 2018/2019. godini.

Podsjećamo, u prve razrede srednjih škola SBK-a će biti upisano oko 954 učenika a upis u ovoj školskoj godini je specifičan budući da je u osnovnim školama prelaz sa osmogodišnjeg na devetogodišnji sistem obrazovanja, te u većini osnovnih škola na području SBK ima po jedno ili nijedno odjeljenje koje će ove godine maturirati.

izvor:novum.ba