Vlada SBK: Naloženo zapošljavanje 17 mladih ljekara s evidencije Zavoda

0
41

Srednjobosanski kanton pokušat će zadržati mlade ljekare s područja SBK kojih se u zadnje vrijeme čak 17 prijavilo na evidenciju Službe za zapošljavanje.

Tako je Vlada SBK na jučerašnjoj  sjednici u Travniku donijela zaključak kojim je obvezala Ministarstvo zdravstva i socijalne politike, Zavod za zdravstveno osiguranje i Službu za zapošljavanje da nađu modalitet zapošljavanja tih ljekara.

– Mi smo nakon korone u jednom kratkom razdoblju na evidenciji Službe za zapošljavanje u KSB dobili 17 mladih ljekara, koji su vrijednost za ovaj Kanton i želja Vlade je da ih sve zadržimo u javnim ustanovama u našem kantonu. S tom željom mi smo danas donijeli zaključak da zadužimo Ministarstvo zdravstva i socijalne politike, Zavod za zdravstveno osiguranje i Službu za zapošljavanje da naprave program zapošljavanja svih 17 mladih ljekara– rekao je premijer SBK, Tahir Lendo.

 

 

Kantonalni ministar zdravstva Anto Matić dodao je kako dugo vremena nije bilo nezaposlenih ljekara, pa su srednjobosanske zdravstvene ustanove svoj kadar popunjavali liječnicima iz drugih kantona.

– Interes je da zadržimo sve mlade liječnike na području kantona. Istini za volju, u zadnje vrijeme dosta je liječnika iz drugih kantona došlo raditi kod nas, tako su se složile stvari da u to vrijeme na Zavodu nije bilo ovakvih liječnika podrijetlom iz ovog kantona, nego su ljudi zapošljavani iz Tuzlanskog i drugih kantona. Probat ćemo dati priliku ovim mladim ljudima da ostvare svoje prvo zaposlenje – rekao je Matić.

izvor: centralna.ba