Vlada SBK: Burna rasprava o koncesiji za eksploataciju dolomita u Bugojnu

0
119

 

Vlada Srednjobosanskog kantona na jučerašnjoj sjednici raspravljala je o jednoj nesvakidašnjoj situaciji u kojoj je jedna od ponuda za koncesiju ocijenjena nerealnom.

Tako je prijedlog odluke o dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju tehničkog građevinskog kamena dolomita na lokaciji “Bukovački potok” općina Bugojno, izazvao najviše rasprave.

Resorno Ministarstvo privrede i lokalna zajednica procijenili su da je riječ o svojevrsnom blokiranju koncesije, odnosno smatraju da je preduzeće koje je samoincijativno poslalo zahtjev za koncesijom nerealnom ponudom želi spriječiti dolazak konkurcencije.

“Kada su u pitanju druge koncesije, cijena se kreće od 0,30 do 0,80 feninga po metru kubnom materijala, a aktualna ponuda iznosila bi oko 8,5 KM. Nisam siguran koliko je realna” , kazao je Nisvet Hrnjić, ministar privrede SBK.

Osim toga, sličan stav stigao je i iz lokalne zajednice, u ovom slučaju Općine Bugojno, a Vlada je zaključila da, kao i kad su u pitanju koncesije dosada, ne želi odstupiti od mišljenja lokalne zajednice.

Obzirom da su za ovo koncesijsko dobro stigle dvije ponude, osim spomenute tu je i ponuda jedne bugojanske firme koja je ocijenjena realnom, odlučeno je da će upravo tom preduzeću biti dodijeljena koncesija, kako je to i predložila lokalna zajednica.

 

izvor: drukciji.ba