Vlada SBK-a: Prijelazno rješenje do zaključenja kolektivnih ugovora za prosvjetu

0
47

Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) usvojila je jučer  odluku o primjeni odredbi Kolektivnog ugovora za oblast obrazovanja koja će, kako je rečeno, biti prijelazno rješenje do potpisivanja novog kolektivnog ugovora za uposlene u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Ovom odlukom, primjenjivat će se odredbe ranije važećih granskih kolektivnih ugovora koje se odnose na visinu koeficijenata za obračun plaća i naknada za godišnji odmor te visinu otpremnina i naknada za tešku bolest i invaliditet.

Ova odluka je prijelaznog karaktera i ja ne bih htjela dočekati jesen sa štrajkom prosvjetnih radnika. Nema potrebe da dalje odugovlačimo. Važno je da ponovno sjednemo za stol i da to ispregovaramo do kraja, kazala je kantonalna ministrica obrazovanja Katica Čerkez.

 

Premijer Tahir Lendo upozorio je da postoje ozbiljne primjedbe da dijelovi novih kolektivnih ugovora, o kojem je pregovarano sa sindikatima u proteklom razdoblju, nisu u skladu sa Zakonima o radu te zakonima o osnovnom i srednjem školstvu.

Vlada je jučer s usvojila i Prijedlog odluke o postotcima financijskog iznosa po osnovu ocjene o radu državnih službenika i namještenika organa državne službe SBK-a, kojima će se, na temelju ocjene o radu za prethodnu godinu, isplaćivati mjesečni iznos izražen u postotcima.

Novčani iznos za ocjene “naročito uspješan” i “uspješan” bit će dio osnovne plaće državnih službenika i namještenika.

Ministri su usvojili Izvješće o izvršenju proračuna SBK-a za prva tri mjeseca ove godine, u kojem je navedeno da je u tom razdoblju ostvareno 40,89 milijuna maraka prihoda, što je za 3,71 posto manje od planiranog.

Rashodi su iznosili 40,02 milijuna maraka, od čega je 27,26 milijuna maraka utrošeno na plaće i naknade proračunskih korisnika.

Na sjednici je, među ostalim, odobrena i upisna kvota studenata na visokoškolskim ustanovama u SBK-u za 2017/2018 godinu, kojom je planiran upis ukupno 7415 studenata.

 

 

FENA