Vlada SBK: 25 milijuna maraka ukupan dug za neisplaćene naknade

Ukupan dug Vlade Srednjobosanskog kantona (SBK), po presudama za neisplaćene regrese i naknade za prijevoz i topli obrok državnim službenicima i namještenicima, iznosi oko 25 milijuna KM, izjavio je kantonalni premijer Tahir Lendo.

To uključuje troškove glavnice, parničnog postupka i odvjetnika, a najveći dio se odnosi na zatezne kamate. Napravili smo sporazum s javnom upravom i ispatili dug za sva tužbena potraživanja, a sada je došao na red razgovor s odvjetnicima koji su zastupali državne službenike i namještenike, kazao je Lendo.

Vlada SBK-a u četvrtak je raspravljala o potraživanjima odvjetnika te je, kako je kazao Lendo novinarima, zaključeno da se analiziraju njihova potraživanja kako bi se i s njima postigao sporazum o nagodbi za isplatu.

Na sjednici Vlade moglo se čuti i da postoje i izabrani dužnosnici koji zahtijevaju isplatu dugovanja za spomenute nakande, a Lendo je rekao da za njih ne može važiiti ista pravna osnova kao što je slučaj sa sindikatom, kao i da se u ovom slučaju postavlja i pitanje moralnosti.

Oni imaju prava kada govorimo o naknadama regresa, prijevoza i toplog obroka, ali svi oni koji nisu tužili moraju imati drukčiju pravnu osnovu i tretman, kazao je Lendo.

Vlada je odobrila 15.000,00 KM Općini Kreševo za pomoć poduzeću “MIS” u saniranju štete od požara, dok nije dala suglasnost za povećanje plaće za prekovremeni rad uposlenicima materijalno-financijskog odjela Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta.

Ministrica obrazovanja Katica Čerkez kazala je da je naslijeđena praksa da se uposlenicima tog odjela isplaćuje po 100 KM kao dodatak na plaću zbog inventure u 77 nižih potrošačkih jedinica, nakon čega je zaključeno da je to rađeno bez suglasnosti Vlade i da ubuduće ovi uposlenici mogu dobiti samo slobodne dane.

Tijekom rasprave mogli su se čuti i stavovi ministara kako te uposlenike treba uputiti da nekoliko dana rade u jednom od tržnih centara, kako bi se uvjerili da nitko ne plaća, zbog inventure, prekovremeni rad.

                                                                                                            

                                                                                                                        /izvor:fena/

 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print