Vlada i penzioneri u FBiH postigli dogovor o povećanju penzija

0
64
Penzioneriiii

Penzioneriiii

Federalna vlada je nakon sastanaka s predstavnicima penzionera pristala na povećanje penzija ostvarenih do 1998. godine za 10% i penzija ostvarenih od 1998. do 2008. za 5%, koje će ugraditi u novi prijedlog Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju.

U Vladi kažu da se finansijska situacija u Federaciji popravlja, BDP raste, a budžet Federacije i Zavod PIO bilježe pozitivne trendove prihoda i uplate doprinosa.

– Ovo će značiti mnogo našim penzionerima s obzirom na težak položaj i na to da 80% penzionera u Federaciji živi u zoni siromaštva i gladi. Upravo u kategoriji do 1998. i 2008. je najviše onih penzionera koji su ugroženi i koji primaju penziju od 326 KM – kazao je sinoć Omer Omerefendić, predsjednik Skupštine saveza penzionera FBiH u trećem Dnevniku Federalne televizije.

Vlada Federacije je uvažila zahtjeve penzionera, da se radi novi zakon u kome će aktivno učestvovati i penzioneri, da se povećaju penzije od 5 do 10 posto, da se penzije uvijek povećavaju u skladu sa povećavanjem životnih troškova.

Maksimalne penzije se ne smiju povećavati dok se minimalne ne povećaju, kažu penzioneri.

Sve ono što je dogovoreno na jučerašnjem sastanku penzioneri traže napismeno do petka devetog septembra, u suprotnom, slijede protesti.

ekapija.ba/tv1