Vlada FBiH: Isplata invalidnina do petka, 17 januara?!

0
44
Vlada FBiH 001

Vlada Federacije BiH obećala je da će do četvrtka, 16 januara, riješiti problem isplate invalidnina. Ustavni sud Federacije BiH bi se trebao izjasniti o smjeni federalnog ministra finansija Ante Krajine.

 Udruženja koja okupljaju ratne i neratne invalide, porodice boraca i civilne žrtve rata privremeno su odustale od blokade federalnih institucija jer im je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić obećao isplatu invalidnina do petka, 17 januara. Nikšić nije pojasnio kako će invalidnine biti isplaćene, nakon smjene ministra finansija Ante Krajine. Novca ima dovoljno, ali je za sve novčane transakcije iz budžeta potreban potpis federalnog ministra finansija.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir predložio je da Federalna vlada na sjednici u utorak (14.1.) razmotri mogućnost da pomoćnika ministra finansija za Trezor ovlasti za potpis platnih naloga sa jedinstvenog računa i plaćanje entitetskog vanjskog duga. Eksperti su ranije pojasnili da bez potpisa ministra finansija nije moguća nijedna budžetska transakcija, te da je prvi potpisnik budžetskih transakcija ministar finansija „bez prava davanja punomoći drugoj osobi“. Očekuje se odluka Ustavnog suda Federacije BiH

Oko 46 hiljada osoba nije dobilo novac

Krovne organizacije ratnih i civilnih invalida, te organizacije porodica šehida i poginulih boraca u Federaciji BiH, u međuvremenu, trpe veliki pritisak koji dolazi iz kantonalnih i općinskih organizacija saveza da se poduzmu konkretni potezi, odnosno da se na neki način izrazi protest pred nadležnim institucijama. Prema podacima Saveza ratnih vojnih invalida, lične i porodične invalidnine u Federaciji BiH prima oko 100.000 korisnika, a mnogima je to jedini izvor prihoda.

Predstavnici organizacija ratnih i civlnih invalida nisu potpuno isključili mogućnost protesa i blokade institucija. Te su mjere samo privremeno odgođene kako bi odgovornima dali više vremena za rješavanje problema. Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Ale Hošić kaže da političari vlastite razmirice pokušavaju riješiti „preko leđa građana Federacije BiH“. „Nećemo dozvoliti da se neko poigrava sa našim osjećajima i egzistzencijom“, kazao je Hošić.

 

/izvor: deutsche welle/