Radi se o neidentifikovanim posmrtnim ostacima za koje se pretpostavlja da pripadaju 22 žrtvama koje su ekshumirane na lokalitetu Međine kod Mostara 1998. godine. Posmrtni ostaci pripadaju žrtvama iz mjesta Jelinak, Lončari, Nadioci, Ključ, Sadovače i Alihodže.

Dženaza će se klanjati sutra nakon ikindije namaza ispred Ahmed-agine džamije u Vitezu.

Dženazu će predvoditi glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Vitez i imam Ahmed-agine džamije u Vitezu Omer ef. Sikira.

– Danas svjedočimo neobičnoj, nesvakidašnjoj dženazi. Prvi put u Vitezu klanjamo dženazu neidentifikovanim posmrtnim ostacima ubijenih Bošnjaka muslimana na području srednje Bosne. Nauka nam kaže da nije u stanju identifikovati preostale kosti ili dijelove skeleta, međutim, mi znamo da se zasigurno radi o Bošnjacima među kojima se nalaze i posmrtni ostaci 12-oro djece – izjavio je Sikira.

Naglasio je da danas ispunjavaju, prije svega, vjersku dužnost, ali i patriotsku prema šehidima.

– Mi danas ispunjavamo, prije svega, našu vjersku obavezu – klanjamo dženazu i činomo dovu Allahu dž.š. da žrtvama, nevino ubijenim muslimanima i muslimankama, koji su poginuli od žločinačke ruke, podari stepene šehida, njihovim porodicama podari sabura kako bi ove tužne trenutke mogli što dostojanstvenije podnijeti. Ispunjavamo i patriotsku obavezu jer nikada nismo niti ćemo zaboraviti na naše šehide. Trajno ćemo čuvati spomen na sve žrtve zločina, agresije – naglasio je Sikira.

Poručio je da se u ovakvim situacijama rane ponovo otvaraju.

– Rane nas ponovo bole i bude sjećanja na naše najmilije za kojima još uvijek tragamo. Sjećamo se i onih koje smo ranije ukopali u Šehidskom mezarju. Kao vjerski službenik, imam ove džamije, apelujem na naše komšije, koje žive s nama, ako imaju bilo kakve informacije o bilo kakvim tragovima gdje bi se mogli nalaziti i preostali posmrtni ostaci, da nam to jave, kažu, nekako prenesu, kako bi i oni našli konačni smiraj – pojasnio je Sikira.

Sanela Palić, predsjednica Organizacije porodica šehida, poginulih boraca i nestalih lica općine Vitez, izjavila je da će danas klanjati kolektivnu dženazu za neidentifikovane posmrtne ostatke.

– Više se nijednom metodom ne može uzeti uzorak iz ovih posmrtnih ostataka. Radi se o posmrtnim ostacima koji su ekshumirani iz grobnice u Međinama kod Mostara. Iz te grobnice imamo 17 identifikovanih i oni imaju svoj mezar. U toj grobnici smo tražili 22 tijela jer ih je toliko ubijeno. Tragamo za još petero. Danas ćemo klanjati dženazu za 22 osobe jer priča od početka upućuje na to da su oni ubijeni zajedno – pojasnila je Palić.

Kako je kazala, pretpostavka je da se među ovim miješanim neidentificiranim kostima nalazi i ovih pet osoba za kojim tragaju.

– Naša organizacija je tragala za 160 nestalih osoba. Ostalo je još 27 osoba o kojima ne znamo ništa, nema nikakvog traga – kazala je Palić.

Apelovala je na sve koji imaju bilo kakve informacije o potencijalnim grobnicama da to kažu kako bi ubijeni konačno našli smiraj, nakon skoro 30 godina.

Na Šehidskom mezarju u Vitezu u maju ove godine je klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop devet identifikovanih žrtava masakra u Ahmićima, kojeg su 16. aprila 1993. godine počinili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su nestale 1993. godine na području općine Vitez, selo Kratine, a koje su ekshumirane na lokalitetu Međine kod Mostara 1998. godine.

Članovi šire familije 24 godine kasnije zvanično su identificirali pet članova porodice Salkić iz mjesta Nadioci kod Viteza, sela u sastavu mjesne zajednice Ahmići. Članovi ove porodice su potvrdili identitet supružnika Emsada (rođen 1955. godine) i Nihade (rođene 1959. godine) te njihovo troje djece, Melise koja je u momentu smrti imala osam godina, Nermina koji je imao 12 godina te četrnaestogodišnjeg Senada.

Među devet identifikovanih su i braća Edin i Elvedin Čerimić iz mjesta Nadioci kod Viteza, kao i Adis i Adisa Salkić koji su imali 15 i 12 godina u vrijeme kada su ubijeni.

Izvor: Anadolija