Visoki predstavnik Inzko posjetio Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar

0
66

 

Visoki predstavnik Valentin Inzko u četvrtak je posjetio opštine Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar u Kantonu 10. Tokom tih posjeta, sastao se sa načelnicima opština, Radovanom Markovićem, Duškom Radunom i Goranom Broćetom.

 Implementacija Aneksa 7 Daytonskog mirovnog sporazuma u ove tri opštine važno je pitanje zbog velikog broja povratnika, posebno onih srpske nacionalnosti, koji su se vratili u svoje prijeratne domove. Ta posjeta dio je stalnih napora visokog predstavnika da iz prve ruke stekne sliku o društveno-ekonomskoj situaciji u ovim opštinama i održivosti povratka.

 “Od apsolutno suštinske je važnosti da vlasti u ovim opštinama i u ovom kantonu ozbiljno shvate svoju obavezu da omoguće otvoreno okruženje, pogodno za integraciju svih etničkih grupa. A jedan od ključnih aspekata takvog okruženja je ekonomski razvoj. Osim procesa povratka, još jedno pitanje koje sam stalno isticao je potreba da se riješi način imenovanja srpskih predstavnika u Domu naroda FBiH. Rješenje se mora naći kako bi se osiguralo da u budućnosti sva mjesta određena za srpske predstavnike u Domu naroda budu popunjena,” rekao je visoki predstavnik Inzko tokom svoje posjete.

 

 Pored načelnika opština, visoki predstavnik se sastao sa predstavnicima civilnog društva i vjerskih zajednica. Tokom posjete Glamoču, visoki predstavnik je posjetio osnovnu školu, kojoj je donirao knjige za školsku biblioteku.