Višegodišnji problem nelegalnih taksista u SBK

0
97

 

Godinama se taksisti sa područja Srednjobosanskog kantona žale na one ‘nelegalne’. Obraćali su se zvaničnim institucijama ali i dalje broj nelegalnih taksista tvrde, raste.

Više od dvije decenije koliko je Safet taksi vozač u Travniku svjedoči kaže, i postojanju nelegalnih takista. On i njegove kolege godinama ih slikaju, obraćaju se nadležnom ministarstvu i policiji, ali izgleda uzalud. Čak i nakon odluke o dodjeli novog štanda u Travniku, broj onih koji rade na crno nije smanjen.

„Štandovi su nam dodjeljeni novi, nove kolege su došle, ali divlji su ostali još se povećao broj. Ima ih preko 50, ali to je jedna tromeđa Travnik, Vitez, Novi Travnik, to je uvezano“, kazao je Safet Hodžić, sekretar Udruženja taksista iz Travnika.

U nadležnom  ministarstvu kažu, da suzbijanje rada na crno i smanjenja broja nelegalnih taksista,nije samo njihova briga, jer kažu njihovo postojanje podržavaju građani, koji koriste usluge nelegalnih prevoznika. Po njemu bi umjesto inspektora, očigledno građani morali propitivati vlasnike taksi vozila o posjedovanju licence.

„Nije to posao samo za ministarstvo privrede, mi putem sabraćajne inspekcije provodimo djelatnost u tom pravcu, nama treba pomoć MUP-a i treba nam na kraju pomoć građanstva“, rekao je Nisvet Hrnjić, ministar privrede SBK.

Građani, pak koji taxi usluge koriste samo kad moraju, kažu, da oni nisu inspektori, a po njima razlika izmedju legalnih i nelegalnih je samo u cijeni usluge.

Dok ministar očekuje da građani rade poslove inspektora, legalni taksiti voze skuplje od nelegalnih, a građani plaćaju one jeftinije, na gubitku je država. Samo je logično da nju konačno počnu štititi ministri i njihovi inspektori, a ne da svoje obaveze prebacuju na obične ljude.

federalna.ba