Berba grožđa u Republici Srpskoj samo što nije počela, a loše vremenske prilike od samog početka sezone, prema procjenama vinogradara, umanjiće ovogodišnji rod i do 50 posto, što bi moglo povećati cijenu ovog voća, a samim tim i vina.
Mnogi vinogradari ističu da ne pamte lošiju godinu jer ono roda što nije uništilo hladno i kišovito proljeće, nedavno su desetkovali grad i olujni vjetar.
ŠTETE
Predsjednik Udruženja vinogradara i vinara RS-a Aleksandar Banjac kazao je da će berba krenuti početkom septembra.
– Ova godina za nas vinogradare je izuzetno teška jer je na samom početku sezone bilo mnogo vlage, zbog čega se pojavilo puno biljnih bolesti, dok je sjeverni dio RS-a bio na udaru grada, kazao je Banjac.
Preciznih procjena o kvalitetu ovog voća još nema jer je do berbe ostalo 20-ak dana, ali su, kaže, sigurni da će prinosi biti manji i do 50 posto.
– Privodi se kraju košenje i stavlja posljednja zaštita protiv truleži. Grožđe koje je ostalo na lozi, ako nas posluži vrijeme i ne bude padavina, do berbe bi moglo biti zadovoljavajućeg kvaliteta, rekao je Banjac, ističući da malo ko od vinogradara u Republici Srpskoj nije imao problema.
Vlasnik vinarije “Jungić” Željko Jungić kaže da je nedavni grad prepolovio ovogodišnji rod grožđa.
– Grožđe koje smo uspjeli zaštititi od bolesti, kojih je bilo mnogo zbog kiše, do prije 15-ak dana bilo je veoma dobro, međutim, grad ga je uništio. Još se ne može procijeniti kolika će šteta biti, ali sigurno će pola roda otpasti, istakao je Jungić.
Berba u vinogradu “Jungić” trebalo bi da počne prve sedmice u septembru i trajaće, zavisno od sorti, do polovine oktobra.
– Zbog manjih prinosa sigurno će cijena grožđa, ako ga uopšte bude za tržište, biti viša u odnosu na prošlu godinu, jer je slična situacija i u okruženju, izjavio je Jungić i dodao da je ova godina jedna od najgorih za vinogradare.
MANJI PRINOSI
Prema riječima direktorice trebinjskog Agrofina Tamare Dragović, u vinogradima ovog preduzeća, koje je najveće vinogorje u RS-u, očekuju se 10 do 15 posto manji prinosi nego prošle godine.
– Dosta dobro smo sačuvali grožđe i obavili sve neophodne zaštite, ali je bilo bolesti biljke zbog obilnih padavina, kazala je Dragovićeva i dodala da je sada faza šaranja zrna i da je zato važno da naredni dani budu sunčani da bi grožđe sazrelo.