Vijeće sigurnosti UN zakazalo sjednicu o Bosni i Hercegovini za 15. maj

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija će 15. maja održati redovnu raspravu o situaciji u Bosni i Hercegovini.
Jedno od najvažnijih tijela UN-a svakih nekoliko mjeseci održava redovne sjednice o situaciji u BiH, a na njima se obraćaju zvaničnici iz naše zemlje.Upravo zbog činjenice da je sredinom maja trebala biti održana redovna rasprava o BiH, brojne zemlje su kritikovale zahtjev Rusije za specijalnom sjednicom 30. aprila. No, sjednica je na kraju ipak održana, a govorili su članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt i bh. ambasador u UN-u Zlatko Lagumdžija. Negativne i sramotne poruke imali su ambasadori Srbije i Rusije u UN-u, dok je Lagumdžija upravo Rusiju okrivio da diže tenzije u BiH.

Još uvijek nije poznato ko će se iz naše zemlje obratiti na predstojećoj debati, ali se očekuje obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirevića s obzirom na to da je pravilo Vijeća sigurnosti UN-a da uglavnom govori predsjedavajući. Sami govornici mogu biti utvrđeni i na početku sjednice i mogu biti direktno pozvani na debatu, stoga ne mora značiti da će Bećirović biti jedini govornik.

Zvanični datum sjednice Generalne skupštine na kojoj bi se glasalo o rezoluciji o genocidu u Srebrenici još nije utvrđen, a očekuje se da će u drugoj polovini maja ona doći pred države članice UN-a u Generalnoj skupštini ove međunarodne organizacije.

Šef Misije BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija potvrdio je da je usaglašen konačni prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici te da je poslat u proceduru.

Izvor: Klix

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print