Vijeće ministara: Danas potvrđivanje komisije koja će raditi na legalizaciji kanabisa

Izvor i Foto: D. S./Klix.ba

Vijeće ministara bi na današnjoj sjednici koja je zakazana za 12 sati trebala usvojiti prijedlog odluke o izmjeni Odluke o imenovanju komisije za suzbijanje opojnih droga.

Legalizacija kanabisa je tema o kojoj se u BiH priča već duže od sedam godina. Međutim, ono što je nedostajalo u ovom procesu je komisija koja će se baviti izradom zakona za suzbijanje opojnih droga.

Vijeće ministara je u januaru 2021. godine donijelo odluku o nominiranju člana komisije, međutim , nakon smrti Vjekoslava Mandića u oktobru prošle godine koji je bio ministar zdravstva FBiH druga osoba nije došla na ovu poziciju i nije bilo moguće potvrditi imenovanje članova Komisije.

U januaru ove godine je Vlada FBiH imenovala sekretara u ministarstvu zdravstva i time je moglo početi sa imenovanjem Komisijem, ali je Vijeće ministara po ovom pitanju zakazalo.

Na mjesto sekretara Federalnog ministarstva zdravstva postavljena je Snježana Bodnaruk i time je kompletiran sastav Komisije.

Ministarstvo sigurnosti BiH je Uredu za zakonodavstvo Vijeća ministara dostavilo prijedlog odluke o imenovanju Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga i naglasili da se on danas nađe na dnevnom redu sjednice.

Podsjećamo, UN je prije nekoliko godina donio jasnu odluku kojom kanabis više ne klasificira kao “opasnu drogu”, međutim ovaj slučaj u našoj državi nije naišao na razumijevanje i nije ostvario pomak.

Odluku UN-a, ali i Svjetske zdravstvene organizacije, koja je uvrstila kanabis kao sredstvo u medicini kojim se ljudi mogu liječiti i sebi pomagati, nadležni u našoj zemlji još nisu prihvatili kao alarm za ubrzavanje procesa legalizacije kanabisa u medicinske svrhe.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print