10.3 C
Donji Vakuf
Srijeda, Septembar 30, 2020
Naslovnica Vijesti BiH Vijeće ministara dalo saglasnost na ugovor o nabavci vakcina za COVID-19

Vijeće ministara dalo saglasnost na ugovor o nabavci vakcina za COVID-19

0
10

Vijeće ministara BiH dalo je saglasnost na Ugovor o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI), nakon što je usvojilo Informaciju o pristupanju Bosne i Hercegovine Instrumentu za globalni pristup vakcini za COVID-19 (COVAX). 

Ovlašteni su ministarka civilnih poslova BiH da potpiše Ugovor o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI) i zamjenik ministarke civilnih poslova, kao potpisnik ovog ugovora u svojstvu svjedoka.

Obaveze plaćanja troškova nabavljenih vakcina, proistekle iz potpisanog Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama u vezi sa nabavkom vakcina putem Instrumenta za globalni pristup vakcini za COVID-19 (Covax), snosi institucija entiteta odnosno Brčko Distrikta BiH, za potrebe koje je prethodno iskazala.

VMBiH donio je Odluku o odobravanju 50.000,00 KM iz tekuće budžetske rezerve Ministarstvu civilnih poslova BiH za troškove skladištenja, špedicije i prevoza vakcina proistekle iz Ugovora o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI), a prethodno je odobrio izdvajanje ovog novca.

Na sjednici je odobreno pokretanje postupka pribavljanja vanjske garancije kod relevantnih finansijskih institucija ili osiguranje pokrića obaveza na drugi način za izvršenje obaveza po Sporazumu sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI) o pristupanju Bosne i Hercegovine Instrumentu za globalni pristup vakcini za COVID-19 (Covax) sa obavezom plaćanja na prvi poziv iznosa od 18.238.977,74 KM, a za što je zaduženo Ministastvo finansija i trezora BiH.

Ministarstvo civilnih poslova nastavit će pratiti izvršavanje obaveza po Sporazumu sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI) o pristupanju BiH Instrumentu za globalni pristup vakcini za COVID-19 (Covax), o čemu će polugodišnje izvještavati VMBiH.

VMBiH je donio Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.

Donošenjem ove odluke omogućava se da se, osim diplomatsko-konzularnom osoblju, omogući ulazak u BiH bez negativnog testa na virus SARS – Cov – 2 i osoblju međunarodnih organizacija te pod istim uslovima i diplomatskom osoblju koje stupa na dužnost, a još nije okončan postupak njihovog akreditovanja i izrade identifikacione iskaznice koju izdaje Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Također, bez negativnog testa na SARS – Cov – 2 omogućava se ulazak u BiH maloljetnim strancima čiji je roditelj državljanin Bosne i Hercegovine, kao i strancu koji je supružnik državljanina Bosne i Hercegovine, saopćio je VMBiH.

Podsjećamo da je ranijom odlukom omogućen ulazak u BiH bez testa državljanima Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije, kada u Bosnu i Hercegovinu ulaze direktno iz države čiji su su državljani, kao i njihovoj maloljetnoj djeci i supružnicima, koji su državljani drugih zemalja.