Vijeće EU stavilo BiH na listu zemalja podložnih poreznim prevarama i utajama

0
64

Vijeće Evropske unije sastavilo je listu zemalja s nekooperativnim jurisdikcijama u pogledu oporezivanja, a svrha liste je nastojanje sprečavanja poreznih prevara i utaje poreza.

Bosna i Hercegovina se, zajedno sa susjednim zemljama, našla na sivoj listi zemalja koje treba da ispune određene uvjete kako bi u pogledu oporezivanja postale efikasnije.

Vijeće Evropske unije je na popisu radilo zajedno s Organizacijom za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), a Bosna i Hercegovina se našla na sivoj listi. U dokumentu se spominje tri puta, uz ostalo i među zemljama koje treba da postanu članice Globalnog foruma do 2019. godine.

U pogledu potencijalnih članica Globalnog foruma, Bosna i Hercegovina se našla na listi zajedno sa susjednom Srbijom i Crnom Grom, ali i sa zemljama kao što su Turska, Vijetnam i druge.

Osim toga, Bosna i Hercegovina se našla na listi među zemljama koje su posvećene potpisivanju i ratifikaciji MAC-a, ili sporazumnom umrežavanju sa svim članicama Evropske unije do 2019. godine.

Na istoj listi se nalaze susjedne Crna Gora, Srbija, Makedonija, ali i Turska, Jamajka, Peru, Tajland, Maroko, Vijetnam, Armenija i Jordan.

Bosna i Hercegovina se također spominje među jurisdikcijama koje su se obavezale da postanu članice Okvirne inkluzije ili implementiranja minimalnih standarda BEPS-a do 2019. godine.

Na istoj listi se nalaze susjedne Crna Gora, Srbija, Makedonija, Albanija, ali i Fidži, Maroko, Armenija, Maldivi, Jordan i druge zemlje.

klix.ba