VIDEO // Uspješno poletio najduži putnički avion na svijetu

 

Pokusni let aviona Boeing 777X, najvećeg dvomotorca na svijetu, uspješno je završen jučer, saopćeno je iz kompanije “Boeing Co”.

Kako preosi Index.hr, avion 777X, veća i efikasnija inačica uspješnog Boeinga 777 mini jumbo, poletio je iz komercijalne baze u okolini Sijetla.

Daljnja testiranja i certificiranja trajat će mjesecima prije nego što ta letjelica bude puštena na prvi let u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 2021. godine.

  • ” style=”box-sizing: border-box; position: relative; min-height: 1px; padding-right: 15px; padding-left: 15px; float: left; width: 642.656px;”>Novi "Boeingov" avion  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Novi “Boeingov” avionFOTO: PRINTSCREEN

“Boeing” je ranije objavio da će njegov dosad najveći dvomotorac, dizajniran za prosječno 406 ljudi, prvi put poletjeti početkom ove godine, a prva isporuka očekuje se sljedeće godine.

Prvobitno je bilo predviđeno da se prva isporuka obavi sredinom ove godine, što nije moguće zbog problema u razvoju.

Taj 77 metara dug avion je znatno duži od svojih prethodnika 777-300ER-a i aviona Airbus A340-600. Čak i malo duži od dosadašnjeg rekordera 747-8, posljednje verzije aviona Queen of the Skies.

Zahvaljujući svojoj dužini, avion je dizajniran tako da se u njega može smjestiti između 400 i 425 putnika u dvije klase.

Broj sjedišta će varirati ovisno o zahtjevima određenih aviokompanija.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print