Veterinarski inspektorat FBiH dao preporuke za kupovinu i klanje kurbana

U nastojanju da se umanji rizik po zdravlje ljudi, životinja i zaštiti okoliš uoči predstojećeg Kurban-bajrama, u cilju zaštite prevashodno domaćih poizvođača, Federalni veterinarski inspektorat je dao preporuke za kupovinu i klanje kurbana.

Kako su rekli, kupovinu kurbana potrebno je obaviti samo kod poznatih i pouzdanih proizvođača.

“Prilikom kupovine, obavezno tražiti dokumentaciju koja se odnosi na veterinarsku svjedodžbu o zdravstvenom stanju životinja i, po mogućnosti, istu uslikati (posebno bitno jer nisu obezbjeđene vakcine protiv bruceloze). Klanje životinja nastojati obaviti na organiziranim, za to predviđenim mjestima”, kažu.

Navode da bi klanje bilo najbolje obaviti u jednoj od klaonica koje ispunjavaju propisane veterinarsko-zdravstvene uslove. Na taj način se obezbjeđuje veterinarsko-zdravstveni pregled kao i potrebna dokumentacija ukoliko se meso koristi za ishranu ljudi. Također, time se rješava i problem nusproizvoda i otpada nakon klanja.

“Klanje u domaćinstvu obavljati samo u slučaju kada isto nije organizovano i tada, u skladu s mogućnostima, nastojati obezbijediti veterinarsko-zdravstveni pregled životinje prije klanja, te trupa i organa nakon klanja. Ukoliko za to ne postoji mogućnost, a postoji sumnja u stanje trupa i organa nakon klanja, potrebno je zatražiti stručno mišljenje mjesnog veterinara ili veterinarskog inspektora. Kožice obavezno nasoliti i čuvati na hladnom. Ostale nusproizvode klanja (crijeva, rogovi i slično, a posebno krv i krv zajedno sa površinskim slojem zemlje gdje se obavilo klanje) zakopati na mjestu koje nema podzemnih voda na dubini većoj od 0,5 m ispod površine zemlje, u jamu obloženu pvc folijom. U toku i nakon klanja obezbijediti čiste tkanine i dezinfekciono sredstvo za dezinfekciju ruku, noževa i površina (npr. ZOONO preparat na bazi nano čestica posjeduje halal certifikat) a posebno dezinsekciono sredstvo (otopina živog ili gašenog kreča, drvnog luga i slično) za dezinfekciju manipulativnih površina tla”, navode iz veterinarskog inspektorata.

Pravna lica koja doniraju kurbansko meso upozorili su da to mogu uraditi samo ukoliko takvo meso prati veterinarski dokument o zdravstvenoj ispravnosti.

“Naročito zbog trenutne epidemiološke situacije, bitno je napomenuti potrebu za temeljitim pranjem ruku tokom obreda klanja kurbana i korištenja dezinfekcijskih sredstava”, zaključuje se u saopćenju.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print