Veliki uspjeh novotravničke kompanije “BNT”: Federacija dobila novu domaću pušku

0
134

Riječ je o novom uspjehu bh. namjenske industrije, ali i kompanije koja je prije nekoliko godina proizvela prvu samohodnu haubicu.

Kako je potvrđeno za Avaz, ova puška dobila je sve dozvole i prošla interna testiranja. Za sada je proizvedeno 10 prototipa, a uskoro će se krenuti sa masovnijom proizvodnjom.

Danas su prostorije ove kompanije posjetili čelnici Vlade FBiH a kako je potvrdio Nermin Džindić, ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH, razgovaralo se i o samohodnoj haubici 155 m koju je samostalno razvilo i proizvelo ovo bh. poduzeće.

– Predstavljena je i nova puška kalibra 7,62 mm, također u potpunosti bh. proizvod koja bi uskoro trebala biti testirana u europskim zemljama. Puška je rađena u kompletu u BNT TMiH. U narednom periodu očekujemo da ćemo potpuno razvijen proizvod testirati u Europi, nakon toga i dobivanja certifikata i dozvola početi pripreme za izvoz i za serijsku proizvodnju – rekao je Džindić za Avaz.

On je istakao da sve ide svojim tokom kada je u pitanju proizvodnja haubice.

– Druga haubica je naručena od strane našeg strateškog partnera. Riječ je o kamionu “tatra” na kojem ćemo mi raditi sve pristroje i automatsku haubicu 155 mm. Očekujemo do kraja godine da će priprema biti završena – kazao je Džindić.

Kaže da je ovo veliki uspjeh za namjensku industriju Federacije koja je u konstantnom rastu od 2015. godine.