Veliki uspjeh bh. aktiviste u Velikoj Britaniji: Ferid Kevrić je dobitnik počasnog priznanja Univerziteta u Derbyju

Pod Feridovim vodstvom, BH Centar Derby je postao utočište za socijalnu podršku, umrežavanje i kućne i pravne savjete

Ferid Kevrić, bosanskohercegovački aktivista u Velikoj Britaniji, dobitnik je prestižnog priznanja Počasnog magistra Univerziteta Derby (HonMUniv). Naime, riječ je o priznanju za njegova izuzetna dostignuća u podršci izbjeglicama i azilantima u engleskom gradu Derbyju koja je dodijeljena 16. novembra 2022. godine u Derby areni.

image

Počasno priznanje Univerziteta u Derbyju/ Mike Riot

Inače, Ferid je završio Ekonomski fakultet u Sarajevu. Pridružio se jugoslovenskoj vojsci kao oficiri i služio kao major do 1992. godine. Sa početkom rata u Bosni i Hercegovini, Ferid je osjećao da nema drugog izbora nego da tajno dezertira iz vojske. U maju 1992. godine izbjegao je atentat i otputovao u Ujedinjeno Kravljevstvo kao tražilac azila. Stigao je u Derby ne znajući nijednu riječ engleskog jezika.

Uz podršku svojih sunarodnika, osnovao je Bosansku zajednicu za pomoć narodu bivše Jugoslavije, pomažući svim ljudima bez obzira na vjeru i nacionalnu pripadnost. Pod Feridovim vodstvom, BH Centar Derby je postao utočište za socijalnu podršku, umrežavanje i kućne i pravne savjete. Pružao je utjehu i mali djelić Bosne i Hercegovine na engleskom tlu.

image

Počasno priznanje Univerziteta u Derbyju/ Mike Riot

Sa najnovijim dolascima izbjeglica i azilanata u Derby, Ferid im je svima otvorio vrata Centra, pozdravljajući sve bez obzira na rasu, boju kože ili vjeroispovijest i ono što je ključno, dijelio je svoje iskustvo o dolasku u drugu zemlju. Ferid je pomogao da BH Centar Derby postane drugi dom onima koji su morali ostaviti prijatelje i porodicu, često bježeći od prijetnje mučenjem ili smrću.

– Ovo je zaista jedno veliko dostignuće, biti priznat na takav način, biti dostojan i dobiti to od institucije kao što je Univerzitet Derby. Izuzetno smo ponosni na Ferida i želimo da se zahvalimo Univerzitetu Derby što je prepoznao njegova dostignuća i altruistički rad u zajednici, poručili su iz BH centra Derby.

 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print