Veliki odziv publike na “Državnom lopovu” u novoizgrađenom amfiteatru u Busovači

0
24

Da je sve moguće i da svi planovi mogu postati stvarnost potvrdila je i večeršnja završna noć Festivala kulture u novoizgrađenom amfiteatru na otvorenom u Busovači koji je djelo mladih ljudi i umjetnika u sklopu projekta “Osjeti Teatar”.

Ljetna pozornica u Busovači otvorena je Omladinskim festivalom kulture na kojem su odigrane četiri omladinske predstave nastale kroz projekat “Osjeti Teatar”, ali i drugi kulturno-zabavni sadržaji koji su Busovaču u mjesecu julu učinili kulturnim centrom Srednje Bosne.

Uporedo sa izgradnjom amfiteatra u Busovači 16 mladih ljudi, sa mentorom Nusmirom Muharemovićem, spremilo je i autorsku predstavu koju su predstavili domaćoj publici.

Na festivalu su odigrane četiri predstave realizovane u sklopu navedenog projekta, a festival je otvorila predstava “Nismo svi iz ljubavi” nastala u produkciji Studio Teatra i AmfiTeatra Busovača, druge noći igrana je predstava “Šta bi (dao) da si na mom mjestu”, u produkciji Studio Teatra i CZK Vareš i predstava “One su htjele nešto sasvim drugo” u produkciji Teatra mladih Gornji Vakuf/Uskoplje. Treću noć festivala odigrana je predstava “Kad smo rođene” u produkciji Studio Teatra i Doma kulture Donji Vakuf te predstava “Međuprostor” Studio Tetra, CZK Travnik i Teatra mladih Travnik.

Festival je večeras zatvorila hit komedija koja je do sada igrana u 16 država svijeta, “Državni lopov” koja je dobila velike ovacije više od 450 prisutnih u amfiteatru na otvorenom.

“Tokom četiri festivalska dana više od 60 mladih je boravilo u Busovači i učestvovalo u brojnim radionicama. Sve festivalske aktivnosti su se realizovale u novoizgrađenom amfiteatru u Busovači, a koji su gradili nastavnici i osoblje Osnovne škole Kaćuni u posljednja četiri mjeseca. U samu gradnju i organizaciju Festivala kulture se uključila i Općina Busovača, što je uveliko olakšalo organizaciju jednog velikog događaja kao što je četverodnevni festival od kojeg se očekuje da postane tradicionalan”, kazali su iz Studio Teatra.

Projekat Osjeti Teatar se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj USAID.

klix.ba