Veliki aplauz u sarajevskoj Vijećnici, suze srebreničkih majki

0
95

Bivši logoraši i civilne žrtve rata, studenti i profesori brojnih fakulteta te građani Sarajeva, okupljeni u sarajevskoj Vijećnici, uz veliki aplauz i ovacije dočekali su pravosnažnu presudu kojom je Radovan Karadžić osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Mnogi nisu krili suze i oduševljenje zbog konačne presude ratnom zločincu i bivšem predsjedniku Republike Srpske na koju čekaju već godinama. Karadžićevo suđenje počelo je još 2009. godine, a trajalo je 499 dana tokom kojih je saslušano 586 svjedoka.

Današnje javno praćenje izricanja presude Karadžiću organizovano je u auli Gradske Vijećnice gdje je prošle godine otvoren i Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju.

Danas su u Vijećnicu pristigli i pojedini predstavnici međunarodnih organizacija.

Podsjećamo, Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove izreklo je danas lideru bosanskih Srba za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini doživotnu kaznu zatvora. Karadžić je i prvostepenom presudom haškog tribunala iz 2016. godine izrečena kazna zatvora u trajanju od 40 godina.

Karadžić je proglašen krivim i za genocid u Srebrenici, dok je Žalbeno vijeće potvrdilo prvostepenu presudu u tački jedan proglasivši da nije kriv za genocid u sedam bh. općina.

Srebreničani suzama i aplauzom pozdravili doživotni zatvor za Karadžića

Članovi porodica stradalih građana Srebrenice i okolnih mjesta zaplakali su i aplaudirali kada su čuli da je zločinac Radovan Karadžić osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Izricanje presude su pratili u prostorijama Memorijalnog centra Srebrenica u Potočarima. Tokom izricanja presude vladala je tišina koju su prekidali duboki uzdisaji. U rukama su držali fotografije svojih najmilijih. U trenutku kada su saznali da je zločinac osuđen na doživotnu kaznu prolomili su se jecaji i aplauz.

Danas su se porodice sjetile svojih sinova, supružnika, braće, rođaka i svih čiji su životi zauvijek prekinuti tokom proteklog rata odlukom Karadžića, Ratka Mladića i ostalih njihovih saradnika.

“Ubili su mi sina i muža. Dočekala sam ovaj dan sa zadovoljstvom da je pravda jednog dana došla i da sam je dočekala. Dosta majki je umrlo, a nije dočekalo da ukopa svoju djecu i da budu kažnjeni zločinci koji su sijali zlo na ovom prostoru”, kazala je Fadila Efendić, preživjela žrtva genocida za BIRN.

FOTO: Armin Durgut

BIRN