Veličanstvene životinje kojih uskoro neće biti zbog nas

0
58

Naučnici tvrde da više od 50 milijardi godina istorije evolucije može da bude izgubljeno, jer ljudi uništavaju divlji svijet.

„Čudne i predivne” životinje polako izumiru, kažu oni.

I regioni u kojima se postoje najveće raznovrsnosti suočavaju se sa velikim pritiscima ljudi.

Tu spadaju Karibi, zapadni Gati u Indiji i veliki dio jugoistočne Azije.

Istraživanje objavljeno u magazinu Nature Communications pokazuje da su vrste koje su prve na listi zaštite na tom mjestu na osnovu evolucijskih osobina.

„Ove vrste su čudne i predivne i ne postoji ništa poput njih na zemlji” kaže Riki Gambs iz Zoološkog udruženja u Londonu.

U analizi otkriva da ćemo se suočiti sa velikim gubicima ukoliko ne počnemo da radimo više na očuvanju globalne biološke raznovrsnosti.

Istraživači su proračunali da je pred istrebljenjem više od 25.000 vrsta.

Otkrili su da su da je evolucijsko naslijeđe staro 50 milijardi godina pod prijetnjom da nestane zbog uticaja čovjeka – krčenja šuma, izgradnje puteva, odnosno urbanog razvoja.

Gambs kaže da su brojevi veliki, jer se vrste razvijaju u paralelama, samo za gmizavce dobijate brojku do 13 milijardi dolara (starost univerzuma otprilike).

„Izumiranje vrsta je široko rašireno na drvetu života i kada počnete da sabirate, shvatate da su broje nevjerovatne i veće od 50 milijardi godina”.

Nestanak preti tapirima i pangolinima koji su se malo mijenjali tokom vremena, kao i malo poznatim gmizavcima kao što su sljepić i slijepa zmija.

Mnogi od njih su važni za funkcionisanje staništa u kojima žive. Na primjer, tapiri u Amazonu izmetom rasipaju sjeme koje pomaže šumi da se obnovi.

Pangolini su spretni lovci na mrave i insekte i imaju važnu ulogu u očuvanju ravniteže lanca ishrane.

Džejms Rosindel sa Imperijal koledža u Londonu kaže da otkrića naglašavaju važnost očuvanja posebnih vrsta i staništa u kojima žive.

Konferencija Ujedinjenih nacija o biološkoj raznovrstnosti je odložena.

Grupe za očuvanje životinjskog svijeta kažu da je pandemija omela njihov posao i prikupljanje sredstava i da će to imati posledice narednih godina, ali da možemo da iskoristimo priliku i podstaknemo još snažnije djelovanje u zaštiti.

Prošle godine međuvladina komisija naučnika saopštila je da je milion vrsta životinjskog i biljnog porijekla pred izumiranjem.

Izvor: oslobodjenje.ba