Večernji presjek sa KCUS-a: U Sarajevu upaljen crveni alarm, dvije osobe preminule

0
98

Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) testirano je 268 uzoraka na prisustvo koronavirusa, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz ove ustanove.

Kako nam je potvrdila prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, u Kantonu Sarajevo je zaraženo još 42 osobe.

U Izolatoriju KCUS-a na Podhrastovima smješteno je 50 osoba, devet je u intenzivnoj njezi, a dvije su preminule.

“Osim zaraženih u Sarajevu, dijagnoza COVID-19 potvrđena je u Unsko-sanskom kantonu kod još 18 osoba, te imamo i pet zaraženih u Goraždu, u Ustikolini”, dodala je prof. dr. Izetbegović

“Građani se moraju uozbiljiti. Nema opuštanja. Maske nositi neizostavno i pravilno – da prekrivaju nos i usta, držati fizičku distancu, provjetravati prostor i prati ruke. KCUS je jedina ustanova koja liječi COVID-19 bolesnike, ali pruža i usluge tercijarnog i sekundarnog nivoa. Već nam je jedan broj uposlenika van stroja zbog raznih bolovanja, ali ima i pozitivnih na COVID-19. Jedan medicinski tehničar je već drugi put pozitivan u zadnja tri mjeseca”, kazala je prof. dr. Izetbegović za Radiosarajevo.ba.

Generalna direktorica KCUS-a je naglasila da situacija nije sjajna niti na Klinici na Podhrastovima.

“Podhrastove moramo dodatno pojačati ljekarima iz KCUS-a, tako da će oko 100 uposlenika iz ove ustanove opsluživati taj dio infektivne klinike”; dodala je prof. dr. Sebija Izetbegović.