Večeras se obilježava Lejletul-kadr

0
182
Donji Vakuf
Donji Vakuf

Večeras muslimani širom svijeta dočekuju najznačajniju mubarek noć Lejletul-kadr.

Njen značaj je višestruk, ali je najistaknutiji da je upravo u ovoj noći počela objava Kur'ana, a prve riječi upućene Muhammedu a.s. su bile: Ikre – uči.

Ova poruka nagovijestila je vrijeme istine, vrijeme nauke, razuma i istinskog vjerovanja.

Noć objave Kur'ana za vjernike muslimane je posebna noć časti, najveće vrijednosti i priznanja. Naziva se još i Lejletun-mubareke, što znači noć blagoslova, blagodati i poklona.

Pripremajući se za ovu mubarek noć, muslimani posljednjih deset dana ramazana provode u posebnoj pobožnosti i ibadetu, a Lejletul-kadr obilježavaju učenjem Kur’ana, zikrom, ilahijama i kasidama, prigodnim predavanjima, te mole za oprost svojih grijeha i milost Božiju na oba svijeta.

Lejletul-kadr je vrhunac slavljenja Rabba, noć združenog ibadeta: ibadeta svih meleka, ljudi i čitavog kosmosa. Džamije, mesdžidi i domovi muslimana odišu ibadetom koji izvire iz srca. Sve je tada u pokretu: duša, srce, um i tijelo. U ovoj noći čovjek se oslobađa svih okova, a vjeruje se da se tada prima svaka iskrena dova, želja i nada.

Kolika je njena stvarna vrijednost najbolje govori i sam Kur'an koji u jednoj čitavoj suri, Suri El-Kadr, posvećenoj upravo ovoj noći, noć Lejletul-kadr opisuje kao noć vredniju od 1000 mjeseci.