Večeras promocija knjige “Mirisi čaršije” našeg Fahrije Pitića

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Donji Vakuf , organizator je promocije knjige autora Fahrije – Fahre Pitića.

Druga po redu knjiga našeg sugrađanina nozi naziv “Mirisi čaršije”, a njena promocija održat će se u Domu kulture Donji Vakuf, u četvrtak, 30. maja 2024. godine od 19.00 sati.

Promotori su :

mr.sc. Kemal Čolak, predsjednik BZK Preporod Donji vakuf

Šahza Karahodžić, profesor

Jahija Zonić,limar 

 

“Donjovakufski pjesnik Fahrija Fahro Pitić u svojoj novoj knjizi Mirisi čaršije iz dubine sjećanja na svjetlo dana iznosi mirise čaršije u kojoj je rođen.
Čaršija je mjesto gdje je sticao prva poznanstva, a neka su ostala za cijeli život. Život su ljudi, žitelji čaršije. Oni su Fahrijni mirisi čaršije.
Fahrija je poetski slikar, nadahnut sjećanjem. Iznosi galeriju likova, zanatlija, dućana. Svi su oni živjeli, disali, radili i bili damar čaršije Sve ih Fahrija pretače u pjesmu, vještu rimu, te time jedno svjedočenje o prošlom vremenu poprima druge obrise. Postaje poema o čaršiji, o voljenom Donjem Vakufu. Malom, ali velikom u duši, gradiću koji leži na rijeci Vrbas.
Farija veze svaku strofu. “Oživljava” ljude, zanatlije, život i mirise nekadašnjeg svijeta.
Kovači, krojači, slastičari, dimnjačari, stolari, obučari, limari… I mnogi drugi, koji su živjeli i bili dio čaršije, opisani su u Fahrijinoj poemi na jedan nesvakidašnji način. Zanimljiv stil, poetičan i historijski tačan”. – Šahza Karahodžić
Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print