Večeras održana promocija knjige „Breza-94“ – Bužimska bosanska bitka

0
177

 

U okviru  Dana općine Donji Vakuf, JU Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf  večeras je organizirala  promociju knjige „Breza-94“ – Bužimska bosanska bitka, autora Seada Jusića.

Prije početka promocije načelnik Huso Sušić uputio je riječi dobrodošlice autoru, promotorima i posjetiocima. Tom prilikom  Jusić je načelniku uručio knjigu koju večeras promoviše, a načelnik je   gostu poklonio  knjigu „Ajvatovica i njeno dovište“, Mule Hadžića.

U knjizi „Breza-94“ – Bužimska bosanska bitka detaljno se  opisuju događaji iz jedne od najvećih bitaka i najvećih pobjeda bužimskih vitezova.

Knjiga sadrži veliki broj originalnih dokumenata, karata, fotografija i svjedočanstava učesnika, kao i neke ratne dnevnike koje javnost nije imala priliku vidjeti niti pročitati.

Promotori su bili publicista Mulo Hadžić i oficir Armije R BiH, Sead Cerića, moderator  Amer Čolak.

Autor je rekao kako knjiga da govori o jednoj bici, o rastu Bužimske brigade, ali i o borbi za institucije BiH.

 

“Knjiga govori o operaciji neprijateljske vojske koju smo mi, 505. brigada slomili 1994. godine. To je druga u nizu strateških operacija Vojske Republike Srpske koje su vođene da se okupira bihaćki okrug i uništi Peti korpus Armije R BiH. Kasnije su bile još tri operacije od strateškog značaja i nijedna nije prošla i na taj način mi smo dali ogroman doprinos u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Hrvatske i Republike BiH jer da je nastala ‘srpska zemlja’ od Doboja do Karlovca onda nikakve ‘Oluje’ ne bi bilo i sasvim bi drugačije danas izgledala karta zemalja na prostorima bivše Jugoslavije” rekao je Jusić.