Večeras održan Okrugli sto na temu „Uloga žene u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 92-95“

0
77
naslovnica1

Povodom obilježavanja godišnjice formiranja 770 Slavne donjovakufske brigade u  oganizaciji JU Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf večeras održan Okrugli sto na temu  „Uloga žene u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 92-95“. Cilj ovog okruglog stola je bio da se na ovaj način prisjetimo uloge žene u odbrani BiH….žene,majke,sestre.

Na samom početku prisutnima se obratio načelnik općine Donji Vakuf Huso Sušić i sam učesnik rata 92-95, dobitnik najvećeg ratnog odlikovanja značke„Zlatni ljiljan“.

naslovnica1

„ Težak ratni put tih 90-tih godina bio je pred nama svima. Bez žena i njihove uloge u ratnu nikada nebi uspjeli odbraniti BiH. „ – između ostalog naglasio je načelnik Sušić, koristeći priliku da svim borcima, pripadnicima 770 Sbbr, ratnim vojnim invalidima, porodicama šehida, uputi čestitku povodom 21. Oktobra dana formiranja donjovakufske brigade.

 Žene u BiH bile sve:  borci, bolničarke,kuharice,učiteljice,novinarske sve ono što je iz tog logističkog dijela pomagalo tada najmlađoj Armiji na svijetu. Svaka žena u BiH, ima svoju ratnu priču, ne smijemo zaboraviti izuzetan doprinos žena koje su ostale kući, hranile porodice u nehumanimuslovima obezbjedjivale pitku vodu, sredstva za higijenu, i one su u tome uspjevale jer to je žena – Bošnjakinja.

U radu okruglog stola učestvovali su Esad ef. Slipac glavni imam Medžlisa IZ Donji Vakuf, koji je govorio o angažmanu žena tokom rata bazirajući se na njihovo učešće kroz rad Merhametove kuhinje, gdje su naše vrijedne žene tokom rata svakodnevno pripremale 3.000 obroka za civile.

Tokom rata došlo je do jačanja civilnog sektora pojavom ženskih organizacija koje su se prvenstveno bavile organizacijom žena, kako bi na polju svih dešavanja kroz različite segmenete, obrazovanja, kulture, kućnih radinosti…dale svoj doprinos u odbrani BiH. Takvo udruženje žena proisteklo u ratnom periodu u izbjeglištvu je Udruženje žena „Sumejja“ Donji Vakuf. O aktivnostima Sumejje tokom Okruglog stola govorila je Ajda Kurić, koja je tada bila na čelu ove ženske organizacije.

 Žene su bile vojnici, doktorice, novinarke, organizatorice civilne odbrane, pomagale su izbjeglicama. Sve to nekako je najupečatljivije bilo u jedinoj slobodnoj teritoriji tada okupirane općine Donji Vakuf – Pruscu.Branioci Prusca,pa njihove žene i porodice, živjeli su živote na prvim linijama odbrane.Besima Daul, evocirala je uspomene na taj ratni period i kako su se žene Prusca tada organizirale.

Jedan od najtežih uloga ili recimo redovnog posla u ratu bilo je na ljekarima i medicinskim osobljem, koji su svakodnevno imali dodira direktno sa vojnicima, na prvim linijama odbrane….U ratnim bolnicama, sa najtežim povredama…U izuzetno teškim uslovima, bez adekvatne opreme, lijekova , zavoja…uspjevali su…mladi ljekari…mlade medicinske sestre….nosile su teret svakog ranjenog vojnika,civila,žene, djeteta…vrlo često u tim teškim trenutcima…medicinske sestre bile su jedina utjeha ranjenom…U ratnoj bolnici u Bugojnu bila je između ostalih i žena medicinska sestra donjovakufljanka Ehlimana -Mana Skrobo, koja je podsjetila na sve one imenom i prezimenom koje su bile dio tima ljekara, medicinskog i nemedicinskog osoblja tih ratnih godina.

Organizator je tokom Okruglog stola podsjetio na značaj Informatiovne službe 770 Sbbr,novinarke  Fatimu Ibricu, Dijanu Duzić i Amru Rujanac. Nije zaboravljena uloga i značaj prosvjetnih radnica koje su tokom rata učile našu djecu.

Aida Cerić, izvođenjem emotivne i dirljive pjesme koju je napisala tih ratnih godina, pjesmom nas je vratila u izbjeglički i ratni život, jer donjovakufljani su pjevali o svome gradu.

Povodom obilježavanja 21. oktobra godišnjice formiranja 770 Sbbr JU „Centar za kulturu,informisanje i sport“ Donji Vakuf, raspisao je i konkurs za najbolji literarni rad na temu: „Pismo borcu Armije R BiH i likovne radove na temu: „ Slavni put za sigurnu budućnost“. Ovom prilikom naboljim su uručene diplome i novčane nagrade. Treće mjesto u kategoriji likovnih radova, pripalo je učenici trećeg razreda Treće OŠ Oborci, Selmi Balihodžić.Drugi najbolji likovni rad djelo je učenice Prve osnovne škole Donji Vakuf – Mejrem Cerić. Najbolji likovni rad na temu „Slavni put za sigurnu budućnost“ nacrtala je Lamija Kovačević, učenica 4. Osnovne škole Torlakovac.

U kategoriji literarnih radova, treće mjesto pripalo je učeniku 6. razreda Prve osnovne škole Donji Vakuf, Abdusamedu Čaluku.Drugi najbolji literarni rad djelo je učenice 6. razreda  Treće Osnovne škole Oborci, Minele Vrco, dok je najbolji literarni rad na temu: „Pismo borcu Armije R BiH“ napisala je učenica 8. razreda Prve Osnovne škole Donji Vakuf Emina Softić, koja je isti i pročitala.

I za kraj nikada se ne smije umanjiti niti zaboraviti uloga žena u ratu jer,žene su sačuvale porodicu, one su pomagale da vojnici odbrane BiH, da nije bilo naših žena, majki i sestara danas nebi uživali u slobodi.

nagrade1

nagrade2

nagrade3

nagrade4