Večeras nastupa ramazan: Teravije i druge aktivnosti bit će prilagođene preporukama nadležnih

0
214

Večerašnjim zalaskom sunca nastupa mjesec posta – ramazan, a sutra je prvi dan ramazanskog posta. S obzirom na vanrednu situaciju zbog pandemije koronavirusa sve vjerske aktivnosti bit će prilagođene preporukama nadležnih.

Oganizacija vjerskih aktivnosti obavljat će se samo u džematima sa stalno uposlenim imamima, što znači da teravih-imami neće biti angažirani. Ukoliko u toku ramazana dođe do prestanka stanja nesreće, Medžlis IZ Donji Vakuf će uložiti dodatni napor za pokretanje vjerskih aktivnosti i u drugim džematima-punktovima shodno mogućnostima.

Džematlije će dnevne namaze, teraviju i druge ibadete trebaju obavljati u porodičnom/kućnom ambijentu.

Dok traje stanje nesreće organizacija ibadeta u džamijama ostaje po dosadašnjim preporukama nadležnih organa.

Imami će, dok traje stanje nesreće, sa džematlijama komunicirati i putem elektronske platforme džemata (stranica, FB džemata ), putem stranice Medžlisa i web stranice MIZ Donji Vakuf.

Džematski odbori će organizovati dežurstva u službenim prostorijama džemata sa jasno naznačenim vremenom (poslije podne i ikindije namaza svaki dan), mjestom i načinom za izvršenje propisa zekata, sadekatu-l-fitra, fidje i dobrovoljnih priloga, te obaveze članarine, uz poštivanje mjera nadležnih organa.

Iftare provoditi isključivo sa članovima domaćinstva poštujući odredbe nadležnih organa.

Rijaset IZ u BIH će putem Media centra IZ-e organizovati jedinstven program povodom obilježavanja značajnijih datuma