Večeras hitan sastanak u zgradi Vlade FBiH: Šta će biti s zahtjevima rudara

0
48

 

U Sarajevu, u zgradi Vlade Federacije, večeras će biti održan hitan sastanak o zahtjevima rudara koji neprihvatljivi za Vladu FBiH.

Za Vladu je, kao je rečeno danas, prihvatljivo sedam od 13 zaključaka, koji su usvojeni na sjednici UO Sindikata u Tuzli.

No, večeras će se na sastanku pokušati naći rješenje za ostale tačke. Rudari su Vladi dali rok do 1.decembra, ili ponovo dolaze u Sarajevo na masovne proteste.

Sastanku će prisustovati premijer FBiH Fadil Novalić, Uprava EPBiH s Admirom Andelijom na čelu, svi direktori rudnika i predstavnici devet sindikalaca. Sastanku će prisustvovati i Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije.

Džindić je rekao da Vlada Federacije BiH od 13 zahtjeva rudara u Federaciji BiH može prihvatiti u potpunosti sedam zaključaka.

S druge strane, Admir Andelija, generalni direktor “Elektroprivreda BiH”, liju rudari traže smjenu,  kazao je da bi “ispunjavanje zahtjeva rudara za povećanje cijene uglja za 20 posto, doveo do velikog povećanja cijene električne energije za domaćinstva”.

 

Izvor: avaz.ba