Večeras će biti održana dodjela BAFTA nagrada: Jasmila, sretno!

0
58

Večeras u 20 sati počinje dodjela nagrada Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA), a bosanskohercegovačka rediteljica Jasmila Žbanić u utrci je za dvije zlatne maske u kategorijama – Najbolji reditelj/ica i Najbolji strani film.

Žbanić je ušla u historiju kao prva bh. rediteljica koja je dobila dvije nominacije za prestižnu nagradu koju Britanska akademija dodjeljuje svake godine.Ovogodišnja ceremonija dodjele bit će održana u virtuelnom izdanju, a vodit će je glumica Priyanka Chopra Jonas. Podsjećamo da je nekolicina nagrada (za najbolji kasting, kostime, make-up, produkciju, zvuk, specijalne vizuelne efekte…) dodijeljena sinoć, a danas će biti proglašeni pobjednici u preostalih 17 kategorija.

Žbanić se u kategoriji Najbolji reditelj/ica takmiči sa Thomasom Vinterbergom, Shannon Murphy, Leeom Isaacom Chungom, Sarah Gavron i Chloe Zhao.

S druge strane, “Quo Vadis, Aida?” se za titulu najboljeg stranog filma takmiči sa ostvarenjima: “Another Round”, “Dear Comrades!”, “Les Miserables” i “Minari”.

Ovajanje BAFTA-e bi predstavljalo ogroman uspjeh za bh. rediteljicu, njenu producentsku kuću Deblokadu, ali i kompletnu bh. kinematografiju.

No sve i da se to u konačnici ne desi, ono što je sasvim sigurno jeste činjenica da je glavni cilj rediteljice uspješno ispunjen. Film su pregledali milioni ljudi i svijetu je ispričano šta se 11. jula 1995. godine desilo u Srebrenici.

Ipak, rezultate ćemo znati tek večeras u 20 sati. Do tada, sretno Jasmila!

klix.ba