Već prve noći u 2018. gledajte u nebo: Dolazi “Supermjesec”

0
55

“Supermjesec” je fenomen kada Mjesec izgleda 14% veće i 30% sjajnije nego inače. Radi se naime o kombinaciji punog Mjeseca i blizine Mjeseca Zemlji.

NASA je objavila da će prvi ‘Supermjesec’ u 2018. godini nebo ukrasiti već prvog januara, a drugi tek nekoliko sedmica kasnije – 31. januara, prenosi CNN. 

Veliki su to događaji za sve zaljubljenike u astronomiju. U BiH i regionu ćemo u tom fenomenu moći uživati 2. januara u tačno 3:24h, naravno, ukoliko nas posluži vrijeme tj. vedro nebo bez oblaka. 

Podsjećamo, ‘Supermjesec’ je događaj kada Mjesec izgleda 14% veće i 30% sjajnije nego inače. Radi se naime o kombinaciji punog Mjeseca i blizine Mjeseca Zemlji – Mjesec od Zemlje tada mora biti udaljen najviše 360.493 kilometara. 

U slučaju ‘Supermjeseca’ koji će se dogoditi krajem januara, on se naziva i ‘plavim Mjesecom’ što je neslužbeno ime za drugi ‘Supermjesec’ unutar mjesec dana. Tako nešto u prosjeku se događa svake dvije i pol godine.

Da bi ovaj fenomen bio još interesantniji, taj će ‘Supermjesec’ biti popraćen i potpunim pomračenjem Mjeseca, pišu 24 sata.