Varhelji najavio ”Plan rasta” za Balkan, benefiti za potencijalne članice EU

0
13

Evropska komisija donijela je odluku da se do 2027. godine pred zemlje kandidate iznesu koristi od članstva što je, takozvana postepena integracija, a to znači da potencijalne članice mogu uživati u benefitima i prije samog prijema u Evropsku uniju, rekao je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Varhelji je u svom govoru objavljenom na društvenoj mreži “X” naveo da je to novi element i novina pod nazivom “Plan rasta” koji je dodatak Ekonomskom i investicionom planu.

“Primijetili smo da su potrebe za investicijama mnogo veće od onoga što nudi Ekonomski i investicioni plan. Donijeli smo odluku da pokrenemo novu fazu, a to je način na koji doći do ubrzanja u integraciji Balkana”, naglasio je Varhelji.

Prema njegovim riječima, za proširenje i evropski proces nije bitan proces već ujedinjenje kontinenta, puna integracija novih članica u ekonomsko i društveno tkivo i time u napredak, stabilnost i bezbjednost.

“Prilikom ponovnog osmišljavanja proširenja, smatram da je veoma bitno da se krene iz osnova jer se previše vodila diskusija o procesu. I to nas je spriječilo da gledamo u drugi veoma bitan dio proširenja a to je prava integracija”, dodao je Varhelji.

Izvor: BHRT