Varhelji i Satler posjetili Tužilaštvo BiH: Sastali se s Kajganićem

U Tužilaštvu BiH, održan je sastanak glavnog tužitelja Milanka Kajganića sa tužiteljima i saradnicima, sa Evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljiem (Oliver Varhely), šefom Delegacije EU i Specijalnim predstavnikom EU u Bosni i Hercegovini, ambasadorom Johanom Satlerom (Johannom Sattlerom) i njihovim saradnicima.

S obzirom da je nadležnost komesara EU, između ostalog, fokusirana na reformske procese i jačanje vladavine prava u zemljama regije Zapadnog Balkana, na sastanku je razgovarano o aktivnostima Tužilaštva BiH u jačanju vladavine prava i sigurnosti, na europskom putu Bosne i Hercegovine.

Borba protiv kriminala

Glavni tužilac Kajganić, upoznao je komesara Varheljia o aktivnostima koje Tužilaštvo BiH provodi u borbi protiv organiziranog prekograničnog kriminala, korupcije, ilegalnih migracija, neovlaštenog prometa opojnih droga, terorizma i svih drugih kaznenih djela iz nadležnosti Tužiteljstva BiH a koja su u fokusu regionalne i međunarodne suradnje.

Na sastanku su prisustvovali i tužioci koji postupaju u predmetima u kojima se ostvaruje međunarodna saradnja sa institucijama Evropske unije, kao i predmetima sa Sky i Anom aplikacijama, u kojima se ostvaruje suradnja sa strukturama Europola i partnerskim institucijama iz više zemalja EU.

  • Sa održanog sastanka

    Sa održanog sastanka

    FOTO: TUŽILAŠTVO BIH


Povezivanje institucija

Glavni tužilac Kajganić, na sastanku je istakao važnost povezivanja institucija i agencija za provedbu zakona iz Bosne i Hercegovine sa partnerskim institucijama iz zemalja EU, kao što su Europol, Eurojust i drugo, kao ključnih instrumenata za uspješnu borbu protiv kriminala.

Komesar Varhelji i ambasador Satler, istakli su da strukture EU, pružaju potporu Tužiteljstvu BiH i jačanju kapaciteta ove institucije od samog početka, izgradnje i opremanja kapaciteta, te osiguranja opreme i resursa koji su potrebni za uspješan rad institucije za provedbu zakona, kao i da su vladavina prava i sigurnost građana, među najvažnijim segmentima na putu BiH prema europskim integracijama.

Izvor: Dnevni avaz

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print